Porilaisyrittäjän yllätys: Satamaviraston alue muuttumassa siirtolapuutarhaksi

Ensimmäiset mökit nousisivat jo ensi keväänä. Ajatuksena on tuoda yhteisöllistä toimintaa mahdollisimman monen saataville.

vapaa-aika
maisema
Näillä sijoilla voi ensi vuonna hörppiä kahvia oman siirtolapuutarhamökin pihalla.Jussi Koskinen / Yle

Jos kaikki menee yrittäjä Tommi Mäkisen suunnitelmien mukaan, Meri-Porissa unohdetun ja kivikkoisen joutomaan tilalla alkaa ensi keväänä kuulua vasaroiden pauketta. Tuulisesta ja karusta tontista halutaan nyt uudenlainen siirtolapuutarha. Kaiken keskellä seisoo 1960-luvulla rakennettu satamaviraston tiilirakennus, josta tulee koko toiminnan keskus.

– Idea lähti Kirjurinluodosta. Mietin millaisessa paikassa itse haluaisin viettää kesiä, millaisessa yhteisössä haluaisin olla ja tämä paikka tuli lopulta vähän sattumalta vastaan, sanoo Mäkinen.

Yhteisöllisyyttä, kaupunkiviljelyä ja vapaa-ajanviettoa yhdistävä siirtolapuutarhaideasta on haettu vauhtia esimerkiksi Hämeenlinnasta. Suunnitelmat ovat jo pitkällä.

– Kun astuin tuosta portista sisään, huomasin, että tämähän sopisi hyvin merihenkiseen siirtolapuutarhatoimintaan.

Puutarhanhoitoa ja muita harrastuksia

Kymmenen tuhannen neliön kokoiselle alueelle on suunniteltu alustavasti 26 tonttia.

Tommi Mäkinen on piirtänyt parinsadan neliön kokoiset tontit kartalle ja lähettänyt suunnitelman rakennustarkastajalle. Hän sanoo, että vastaanotto on ollut hyvää.

– He miettivät lopullisesti tonttien määrän ja esimerkiksi sen, että pitääkö esimerkiksi katuja leventää.

alustava suunnitelma
Siirtolapuutarhan alustavassa suunnitelmassa alueelle on ajateltu 26 tonttia.Havainnekuva

Siirtolapuutarhatontista kiinnostuneen ei tarvitse olla vannoutunut hortonomi. Paikka mahdollistaa myös muita tapoja viettää vapaa-aikaa.

– Tähän tulisi myös laituri. Siihen venepaikkoja ja mahdollisuuksia esimerkiksi purjelautailla. Talvella siitä pääsisi vaikka luistelemaan.

Siirtolapuutarhan suunnat ja painotukset päättää lopulta yhdistys, joka muodostuu tonttien omistajista. Viljelijälle meren läheisyys tarjoaa ainakin haasteellista ilmastoa. Tontin maaperä on kivikkoista. Aina tuulee.

– Varmasti sellaista kasvilavaviljelyä tulee, sanoo Mäkinen. Hän sanoo, että esimerkiksi yrttien maut hyötyvät merellisestä ilmastosta.

Yhdistys kehittää toimintaa eteenpäin

Siirtolapuutarhamökeiksi yrittäjä Tommi Mäkinen on hahmotellut pulpettikattoisia taloja, jotka avautuisivat merelle.

– Ne olisivat noin 25–30-neliöisiä, talviasuttavia mökkejä. Lisäksi tulisi yhteisiä tiloja kuten punttisalia, sanoo Mäkinen.

Mies rakennuksen edessä
Yrittäjä Tommi Mäkinen suunnittelee uutta siirtolapuutarhaa. Taustalla olevan satamaviraston tiloihin tulisi yhdistyksen sosiaalitilat.Jussi Koskinen / Yle

Mökkien viemäröinnit ja sähköistykset ovat Mäkisen mukaan noin 500 euroa tonttia kohden. Pumppuviemäri on yrittäjän onneksi tehty tontille aiemmin valmiiksi.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, ensimmäinen näyttö tontilla on tasan kuukauden päästä. Sitä ennen Mäkinen raivaa puskia ja vetää tonttien rajoja.

– Kun ensimmäiset asiakkaat on saatu, perustetaan yhdistys. Se alkaa hallita tätä siitä eteenpäin. Mitä toimintoja tänne halutaan, millaiset mökit ovat ja niin edelleen, luettelee Mäkinen.

Tommi Mäkinen on laskenut, että vuokraoikeuden kolmeksikymmeneksi vuodeksi voi saada 5 000–22 000 eurolla tontin sijainnista riippuen. Tontille tulevan mökin hintaan vaikuttaa varustelutaso.

– Hintahaitari on laaja ja mahdollistaa erilaisten ihmisten tulon alueelle.