Hyppää sisältöön

Susi kävi pihakoiran kimppuun Juvalla – "Ei ole kyse ainakaan ravinnonhankinnasta"

Koira piti lopettaa sen saamien vammojen takia.

Kuva: Pentti Kallinen / Yle

Juvalla susi kävi pihakoiran kimppuun sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Susi oli ilmeisesti tullut Laurkankaalla, haja-asutusalueella sijaitsevan talon pihapiiriin, missä se oli ottanut yhteen iäkkään karjalankarhukoiran kanssa.

– Koira oli hävyksissä ja löytyi pihapiirin tuntumasta kun isäntä lähti sitä etsimään, riistapäällikkö Petri Vartiainen kertoo.

Koira jouduttiin lopettamaan. Petoyhdyshenkilö kävi paikan päällä tarkastelemassa suden koiraan jättämiä jälkiä. Niiden perusteella ahma ja ilves voitiin sulkea pois ja mitä ilmeisemmin kyse on sudesta. Vartiaisen mukaan on vaikea sanoa, miksi sudet hyökkäävät koirien kimppuun.

– Kyseistä koiraa ei ainakaan oltu syöty eli ravinnonkäytöstä ei varmaan ole kysymys. Toinen syy, mitä on esitetty on, että susi kokisi sillä alueella missä se asustaa koiran vihollisekseen ja sen takia tappaisi niitä.

Susihavaintoja samalta alueelta tehty aiemminkin

Juvan ja Joroisten seudulla on tehty yksittäisiä susihavaintoja jo pitemmän aikaa. Muun muassa viime kesänä suden nähtiin torhoilevan turvesuolla aivan ihmisten ja koneiden tuntumassa. Kyseessä voi olla sama susi, sillä havainnot ovat samalta alueelta. Varma ei kuitenkaan voi olla. Vartiainen kuitenkin tyrmää aiemmat pohdinnat siitä, että alueella olisi susilauma.

– Lumijälkien perusteella laumaa täällä ei ole, mutta yksittäisiä susihavaintoja on tehty tänä vuonna niinkuin aiempinakin vuosina. Aina on hyvä olla varovainen kun on suurpedoista kyse, mutta paniikkia ei ole syytä lietsoa. Eli toimitaan niin kuin tähänkin asti, Vartiainen sanoo.

Odotettavissa on, että susikeskustelu ryöpsähtää taas henkiin tapauksen jälkeen, Vartiainen uumoilee.

– Niitä havaintojahan tässä nyt kaipaisi eli jos havaintoja sudesta tulee, niin ilmoituksia petoyhdyshenkilölle kannattaa tehdä.

.
.