1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Merkel vihjaa siirtävänsä saksalaisjoukot pois Turkista – Saksan ja Turkin riitely jatkuu

Isisiä vastaan taisteleva Saksan ilmavoimien Luftwaffen yksikkö saattaa siirtyä Jordaniaan.

Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyden tapaamassa saksalaisia sotilaita Incirlikissä viime vuoden tammikuussa. Kuva: Tobias Schwarz / EPA

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo, että Saksa voi siirtää sotilaansa pois Incirlikin tukikohdasta Turkista. Syynä on uusi kiista, joka johtuu siitä, että Turkki ei ole antanut Saksan parlamentin puolustusvaliokunnan jäsenille lupaa vierailla tukikohdassa.

Incirlikissä Kaakkois-Turkissa on Naton lentotukikohta, missä palvelee noin 250 saksalaista sotilasta. Heidät ja puolen tusinaa Tornado-tiedustelukonetta lähetettiin sinne Isisin vastaisiin operaatioihin viime vuonna.

Saksa on selvittänyt joukkojensa siirtoa pois Incirlikistä jo maaliskuussa, kertoo Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun). Vaihtoehtoisina sijoituspaikkoina pidetään esimerkiksi Jordaniaa tai Kyprosta. Kyproksella on Britannian ilmavoimien tukikohta.

Välit kiristyneet Turkkiin

Saksan ja Turkin suhteet ovat kiristyneet varsinkin sen jälkeen, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan aloitti laajat toisinajattelijoiden vainot Turkissa viime kesäisen vallankaappausyrityksen jälkeen.

Noin 400 turkkilaista sotilasta, diplomaattia, virkamiestä tai heidän perheenjäsentään on hakenut poliittista turvapaikkaa Saksasta. Saksa kielsi turkkilaisia poliitikkoja kampanjoimasta Erdoğanin valtaa lisäävän kansanäänestyksen puolesta Saksassa.

Turkkia on suututtanut myös Saksan parlamentin päätös todeta Ottomaanien valtakunnan armenialaisväestön kohtelu ensimmäisen maailmansodan aikana kansanmurhaksi. Turkki kiistää jyrkästi kyseessä olleen kansanmurhan.

Turkki on aiemminkin tänä vuonna estänyt saksalaisia poliitikkoja vierailemasta Incirlikin tukikohdassa.