"Uudet käytännöt herättävät ihmetystä" – ambulanssi käy paikalla, mutta potilas jatkaa sairaalaan muilla kulkuneuvoilla

Nykyaikaiset laitteet antavat ensihoitajille entistä tarkemman kuvan paikan päällä. Uudet ambulanssit vähentävät turhien potilaskuljetusten määrää.

Kotimaa
Essoten uusi ambulanssi.
Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Essote) on saanut uusia ambulansseja. Ensi ja tänä vuonna autoja tulee vielä useita lisää. Uudet autot tunnistaa Essoten lummelogosta.Esa Huuhko / Yle

Potilasta ei tarvitse enää turhaan viedä ambulanssilla sairaalaan. Aiemmin potilas on monessa tapauksessa pitänyt viedä sairaalaan, kun paikan päällä tietoa ei saada tarpeeksi.

Esimerkiksi Etelä-Savossa muutama ambulanssi on jo varustettu uudella hoito- ja tutkimuslaitteistolla, joka sisältää muun muassa vierianalytiikan ja hengityslaitteen.

– Laitteiden avulla saamme elintoiminnoista laajasti tietoa. Voimme esimerkiksi konsultoida erikoislääkäreitä keskussairaalassa, jolloin potilas ei välttämättä lähde mukaan. Hoito voidaan tehdä heti tai kiireettömänä myöhemmin, kertoo Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Essote) ensihoidon ylilääkäri Janne Kuusela.

Jos ensihoitaja arvioi hoidon kiireettömäksi, ambulanssi ei kuljeta potilasta sairaalaan. Jos potilas tarvitsee hoitoa, hän jatkaa hoitoon myöhemmin esimerkiksi omalla kyydillä tai taksilla.

Ambulanssi ei ole sidottu kiireettömiin tehtäviin.

Essoten ensihoidon ylilääkäri Janne Kuusela

– Uudet käytännöt ovat herättäneet ihmetystä, Kuusela toteaa.

Kuuselan mielestä kannattaa ajatella asiaa sellaisen potilaan näkökulmasta, joka todella tarvitsee ambulanssikyytiä.

– Ambulanssi ei ole sidottu kiireettömiin tehtäviin.

Lääkäri sairaalassa näkee reaaliajassa

Essote hankkii uusia ambulansseja leasingsopimuksella 13 kappaletta tämän ja ensi vuoden aikana. Lisäksi Essote on hankkinut yhden uuden kenttäjohtoyksikön.

Uusissa ambulansseissa on monenlaista tekniikkaa. Osassa Essoten autoista on vieritestauslaitteisto, jonka avulla pystytään potilaan luona määrittämään verikokeilla tiettyjä arvoja.

Vieritestauslaitteistoon yhdistetään monenlaista välinettä.

– Kun ensihoitaja kirjaa tietojärjestelmään erilaisia arvoja, ne siirtyvät reaaliaikaisesti esimerkiksi sairaalan päivystävän lääkärin nähtäväksi, selvittää Essoten ensihoitopäällikkö Marko Pylkkänen.

Olemme kehityksen kärjessä valtakunnallisesti.

Essoten ensihoitopäällikkö Marko Pylkkänen

Suomen eri sairaanhoitopiirit kulkevat eri vauhtia eri puolella Suomea. Joissakin sairaanhoitopiireissä tieto siirtyy edelleen käsimenetelmällä. Etelä-Savo on kehityksessä kärkipäässä.

– Saadaan olla ylpeitä, että olemme kehityksen kärjessä valtakunnallisesti, Pylkkänen iloitsee.

Uudet järjestelmät auttavat myös tutkimustyössä, kun tietojärjestelmään tallentuu kaikki tieto.

Pylkkänen on nähnyt ambulanssien ja koko ensihoidon menevän paljon eteenpäin viimeisen 20 vuoden aikana.

– Se on kehittynyt ihan huikeasti. Ajoneuvot, hoitovälineet, tietojärjestelmät, koulutusjärjestelmä ja lainsäädäntö asetuksineen on kehittynyt. Siihen yhdistetään ensihoitajien ammattitaidon ja osaamisen lisääntyminen.

Neliveto pysyy hyvin tiellä

Etelä-Savossa ensihoidon yksikölle kertyy vuodessa noin 80 000–100 000 ajokilometriä asemapaikasta riippuen. Neljän vuoden leasingaikana yksi ambulanssi ajaa noin 320 000–400 000 kilometriä.

Ensihoito käyttää ambulansseina lähinnä nelivetoisia ja automaattivaiheisia ajoneuvoja, joiden ominaisuudet ovat tukeneet hyvin potilas- ja työturvallisuutta. Vielä muutamia vuosia sitten ambulanssit olivat takavetoisia. Autoja jouduttiin hinaamaan teille paljon nykyistä useammin.

Essoten kenttäjohtajan Jari Rantasen mukaan viime talvena Etelä-Savossa oli yksi tapaus, jossa ambulanssi ajoi pois tieltä.

Etelä-Savossa kulkevat uudet ambulanssit ovat alustaltaan ja koriltaan pääosin samanlaisia kuin aiemmat, mutta ambulanssirakennetta on muutettu. Lisäksi välineitä on sijoitettu uudelleen käyttäjäkokemusten perusteella.

Essoten ensihoitoyksikön ambulanssien kustannukset vuodessa ovat noin 700 000 euroa. Muutama vanha ambulanssi jää vara-autoiksi huoltojen sekä ruuhka- ja poikkeustilanteiden varalle.

Uudet autot tunnistaa Essoten lummelogosta. Entisissä autoissa säilyy sairaanhoitopiirin neliönmuotoinen tunnus.

Otsikkoa muutettu keskiviikkona 17. toukokuuta kello 17.30. Korvattu sanat "omalla kustannuksellaan" sanoilla "muilla kulkuneuvoilla".