Hyppää sisältöön

100 000 euron uhkasakko puri – Posti kertoo saaneensa jakeluhäiriöt kuntoon

Jakeluhäiriöiden ratkaisemiseksi on tehty useita toimenpiteitä, jotka ovat nostaneet merkittävästi jakelukustannuksia, Posti sanoo.

Posti sanoo alkuvuoden aikana ylittäneensä Viestintäviraston sille asettaman vaatimuksen. Viestintävirasto asetti viime marraskuussa Postille 100 000 euron uhkasakon, koska yhtiö ei ollut onnistunut jakamaan yleispalvelukirjeitä viitenä päivänä viikossa.

Nyt Posti kertoo, että alkuvuoden aikana yleispalvelun piirissä olevat lähetykset ovat viisipäiväisessä jakelussa toteutuneet yli 99,8-prosenttisesti.

– Viestintävirastolle tänään annetun raportin mukaan huhtikuussa viisipäiväisen jakelun ulkopuolelle jääneiden yleispalvelukirjeiden prosenttiosuus jäi 0,09 prosenttiin, tiedotteessa kerrotaan.

Nämä kirjeet eivät ole jääneet jakamatta, vaan ulkopuolelle jäämisellä tarkoitetaan käytännössä sitä, että postinjakaja ei jostain syystä ole ehtinyt jakaa kaikkea mukanaan ollutta postia samana päivänä.

Yleispalveluun kuuluvat enintään kahden kilon painoiset postimerkeillä varustetut kirjeet tai muut vastaavat käteismaksulliset kirjelähetykset. Esimerkiksi yritysten lähettämät laskut eivät tähän palveluun kuulu.

– Kokonaisuutena yleispalvelun jakelulaatu on nyt viime vuoden häiriöiden jälkeen sellaisella tasolla, mitä Viestintävirasto on meiltä vaatinut. Tämän tason saavuttaminen on kuitenkin vaatinut paljon erityistoimia, mikä on nostanut merkittävästi jakelukustannuksia, sanoo Postin kirje- ja markkinointipalveluista vastaava Kaj Kulp.

Posti: Toimenpiteitä tehty runsaasti

Posti sanoo tehneenstä useita toimenpiteitä, joilla jakelua on saatu paremmaksi. Yhtiö kertoo muun muassa vakinaistaneensa syksyn jälkeen yli 230 työpaikkaa jakelussa, minkä lisäksi se on vahvistanut resursseja ruuhkatilanteissa.

– Jakelun laatu on meille erittäin tärkeää ja Postin koko henkilöstö tekee parhaansa laadukkaan jakelun eteen. Olemme pahoillamme jokaisesta jakeluhäiriöstä, Kulp sanoo tiedotteessa.

Nopeusvaatimuskin täyttyi

Viestintäviraston laatuvaatimukseen ei kuulu yleispalvelukirjeiltä vaadittava kulkunopeus. Sitä mitataan Postin mukaan testikirjepostituksilla, jotka tekee ulkopuolinen ja riippumaton tutkimuslaitos.

Viime vuonna toisen luokan kirjeistä 96,3 prosenttia oli Postin mukaan perillä kirjeen jättöpäivästä toisena päivänä, kun laki edellyttää 95 %:n tasoa.

.
.