Nettistudio: Hallintarekisterilaki kuumentaa Huovisen ja Kankaanniemen keskustelua

Eduskunta käsittelee tiistaina kiisteltyä hallintarekisterilakia. Yle Jyväskylän Nettistudiossa Toimi Kankaanniemi (ps.) moittii demareita viivyttelystä, mutta Susanna Huovisen (sd.) mielestä monisyinen asia vaatii huolellista valmistelua.

Toimi Kankaanniemi
Toimi Kankaanniemi (ps.) ja Susanna Huovinen (sd.) Yle Jyväskylän Nettistudiossa.

Hallintarekisterilaki on vaikea asia erityisesti perusssuomalaisten poliisitaustaisille kansanedustajille. Perussuomalaisten edustakuntaryhmän puheenjohtajan Toimi Kankaanniemen mielestä heidän antamansa kritiikki on oikeutettua.

– Mutta liikkumavara on lähes olematon, kyseessä onn EU:n säätämä asetus, joka sellaisenaan sitoo jokaista jäsenmaata. Se on huono, sillä se sallii muissa EU-maissa hallintarekisterin ja sen kautta omistusten salaamisen, mutta Suomessa pysyy avoin arvo-osuustilijärjestelmä.

Susanna Huovinen pitää kummallisena, ettei Kankaanniemi näe hallituksella olevan asiassa liikkumavaraa.

– Avoimuuden osalta sitä on.

Huovisen mielestä on "aika paljon puhuvaa, että asia on ollut vuoden talouslakiovaliokunnassa esillä".

– Se on hyvin pitkä aika yksittäiselle lakiesitykselle. Se kuvaa vaikeutta, joka asiakokonaisuuteen liittyy.

Kankaanniemi puolusta esitystä, joka toisi 50 prosentin ennakonpidätyksen osinkotuloille, jotka maksetaan suomalaisille nimettömänä ulkomailta.

Huovisen mielestä mallin ongelma on, ettei se estä esimerkiksi rahanpesua.

Kankaanniemi moittii suorasanaisesti demarien valtionvarainministereitä, Jutta Urpilaista ja Antti Rinnettä, koska "he tekivät huonon asetuksen". Hän suomii demareita myös asian viivyttelystä.

– Ei meillä ole enää mahdollista lykätä asiaa: tulee karhu vastaan. Siellä on rangaistukset EU-lainsäädännön voimaanpanon laiminlyönnistä. Myös arvo-osuuskeskuksen toimiluvan pitää olla asetuksen mukainen syksyllä.

Huovinen ei ota vastaan Kankaanniemen syytöstä viivyttelystä. Hänen mielestään asia vaatii valmistelua, koska esimerkiksi veromallin yksityiskohtia ei tiedetä.