Piispa Irja Askolalle asetettu kolme seuraajaehdokasta

Helsingin tulevaksi piispaksi valitaan joko Jaana Hallamaa, Kaisamari Hintikka tai Teemu Laajasalo. Nykyinen piispa, Irja Askola, jää syksyllä eläkkeelle.

Piispanvaalit
Tuomiokirkko.
Henrietta Hassinen / Yle

Eläkkeelle syksyllä jäävän Helsingin piispan Irja Askolan seuraajaehdokkaat on valittu. Helsingin hiippakunnan piispanvaaliin asetettiin määräaikaan mennessä kolme ehdokasta.

Piispan paikkaa tavoittelevat Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori, teologian tohtori Jaana Hallamaa, Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri, teologian tohtori Kaisamari Hintikka sekä Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherra, kasvatustieteiden tohtori Teemu Laajasalo.

Vaalin ensimmäinen kierros järjestetään elokuun puolessa välissä ja mahdollinen toinen kierros syyskuun ensimmäisenä perjantaina. Uuden piispan on määrä aloittaa tehtävässään marraskuun alussa.

Piispanvaalit ovat nostaneet pinnalle tasa-arvokysymykset kirkon johdossa. Askola oli Suomen ensimmäinen naispiispa ja edelleen ainoa lajissaan.

Ehdokkaat tavattavissa vaalipaneeleissa

Kaikki piispaehdokkaat ovat tavattavissa kolmessa vaalipaneelissa, joista ensimmäinen järjestetään keskiviikkona 24.5. Helsingin Agricolan kirkossa.

Jaana Hallamaa, 59, vihittiin papiksi vuonna 1993 ja hän on toiminut teologisen tiedekunnan sosiaalietiikan professorina vuodesta 2002.

Kaisamari Hintikka, 50, on puolestaan vaikuttanut viime vuodet Genevessä muun muassa Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteerinä. Papiksi Hintikka vihittiin vuonna 2000.

Kallion kirkkoherrana vuodesta 2013 tunnettu Teemu Laajasalo, 43, sai pappisvihkimyksensä vuonna 1997. Virkansa ohella hän toimii myös Helsingin seurakuntayhtymän johtajana.

Helsingin piispanvaalissa on vajaa 1800 äänioikeutettuja. Heistä puolet on Helsingin hiippakunnan pappeja ja lehtoreita, toisen puolen muodostavat maallikkoäänestäjä kuten kirkolliskokoukseen valitut maallikkoedustajat.