1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Italia

Mafia pyöritti vastaanottokeskusta Italiassa – Turvapaikanhakijoiden ruokarahat rikollisten taskuun

Italian poliisi on pidättänyt 68 epäiltyä. Pidätettyjen joukossa on myös katolisen vapaaehtoisjärjestön johtaja ja paikallinen pappi.

Italia
Turvapaikanhakijoita saapuu Italiaan laivalla.
Vaarallisen merimatkan Libyasta Italiaan on tänä vuonna tehnyt jo yli 45 000 ihmistä. Orietta Scardino / EPA

Italiassa viranomaiset uskovat mafian pyörittäneen vuosikausia yhtä Euroopan suurimmista vastaanottokeskuksista. Samalla kymmeniä miljoonia euroja turvapaikanhakijoiden ylläpitoon tarkoitettua valtion rahaa päätyi rikollisten taskuun.

Poliisi pidätti varhain maanantaiaamuna 68 ihmistä Italian saappaankärjessä sijaitsevassa Calabrian maakunnassa. Pidätettyjen joukossa on katolisen kirkon pappi ja katolisen vapaaehtoisjärjestön johtaja.

Pidätettyjä syytetään yhteyksistä mafiajärjestöön, kiristyksestä, valtion varojen väärinkäytöstä ja petoksesta.

Calabriassa toimiva 'Ndrangheta -mafiajärjestö teki viranomaisten mukaan omaisuuden toimittamalla palveluja Isola di Capo Rizzuton kaupungissa toimivalle vastaanottokeskukselle.

Mafiajärjestöön kuuluvan Arenan perheen uskotaan käytännössä hallinneen vastaanottokeskuksen toimintaa yli kymmenen vuoden ajan. Vastaanottokeskusta johtanut katolisen vapaaehtoisjärjestön johtaja antoi esimerkiksi turvapaikanhakijoiden ateriapalvelut klaanin pyörittämien yritysten hoitoon.

Viranomaiset arvioivat klaanin netonneen toiminnasta kaikkiaan noin 32 miljoonaa euroa.

Vanhentunutta ruokaa ja lapsia ilman kenkiä

Sant'Anna Caran vastaanottokeskus on yksi Euroopan ja Italian suurimpia. Siellä on asunut kerralla enimmillään 1 500 turvapaikanhakijaa.

Vuonna 2015 italialaislehti L'Espresso uutisoi, että vastaanottokeskuksen johto varastaa turvapaikanhakijoille tarkoitettuja rahoja ja tarjoaa esimerkiksi liian vähän ruokaa. Kun keskuksessa olisi tarvittu 500 ateriaa, niitä tehtiin vain 300. Loput turvapaikanhakijat jäivät nälkäisiksi.

Terveystarkastuksessa vuonna 2013 ilmeni, että turvapaikanhakijoille annettiin surkean pieniä annoksia vanhentunutta ruokaa. Keskuksessa myös majoitettiin lentokonehallissa 70 alaikäistä, jotka kulkivat ilman kenkiä ja joiden käytössä oli vain kaksi vessaa.

Italian vastaanottokeskuksissa asuu tällä hetkellä noin 175 000 ihmistä. Valtio tarjoaa heille majoituksen, ruuan, vaatteita, kieliopetusta, psykologista tukea, terveydenhoitoa ja pienen taskurahan.

Italiassa arvellaan, että Isola di Capo Rizzuton tapaus ei ole yksittäinen vaan jäävuoren huippu.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi