Helsinki vaatii Länsimetro-papereita nähtäville

Helsinki aikoo vaatia tulevassa Länsimetro Oy:n yhtiökokouksessa metrohankkeen viivästymistä koskevia papereita omistajatahojen nähtäviksi.

Länsimetro
Keilaniemen metroaseman uloskäynti.
Derrick Frilund / Yle

Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaosto päätyi maanantaina päätökseen, että Länsimetro Oy:n yhtiön hallitus ja operatiivinen johto velvoitettaisiin antamaan osakkeenomistajille luottamuksellisesti kaikki niiden tarvitsemat tiedot ja asiakirjat Länsimetro-hankkeesta.

– Me olimme Helsingissä yksimielisiä siitä, että konsernijaoston tasoisen elimen täytyy olla mahdollista nähdä tarkemmin nämä paperit. Emme voi tehdä omistajanohjausta tai miettiä vastuuvapauskysymyksiä, jos meiltä puuttuu keskeistä informaatiota siitä, mitä yhtiössä on tehty, sanoo konsernijaoston puheenjohtaja Tuomas Rantanen.

Länsimetro Oy:n hallitus päätti huhtikuussa salata selvitysraportin juristien neuvosta. Esimerkiksi konsernijaostojen jäsenet eivät ole lukeneet raporttia, vaikka konsernijaostot linjaavat keskeisesti Espoon ja Helsingin omistajapolitiikkaa.

Kaupungit voivat vaatia julkistamista yhtiökokouksessa

Tänään jaostossa tehty päätös on Helsingin kaupungin ohjeistus omalle edustajalleen kuun lopussa olevaan Länsimetro Oy:n yhtiökokoukseen. Rantanen kuitenkin muistuttaa, että Helsinki on hankkeessa vähemmistöosakkaana ja tänään tehty päätös on vain Helsingin kanta.

– Yhtiökokouksen toinen puoli on Espoo ja sen linjan mukaan mennään, ellei Espoo nyt ennen yhtiökokousta pidä uutta kokousta ja pohdi, pitäisikö linjaa tuoda lähemmäksi tätä Helsingin linjausta, sanoo Rantanen.

Espoon kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti aikaisemmin päivällä aikovansa vaatia Länsimetro-yhtiötä julkistamaan kaikki tarpeelliset tiedot ja asiakirjat tilintarkastajien nähtäväksi erityistilintarkastusta varten. Jaosto ei kuitenkaan vaadi asiakirjoja julkiseksi.

Espoon jaosto myös kannattaa vastuuvapauden myöntämistä Länsimetron hallitukselle ja toimitusjohtajalle.

Helsinki puolestaan päätti olla hyväksymättä vastuuvapauden myöntämistä ennen erityistilintarkastuksen valmistumista. Jaosto päättää mahdollisista jatkotoimista vasta erityistilintarkastuksen valmistuttua.