Hyppää sisältöön

Washington Post: Trump kertoi venäläisille huippusalaisia tietoja

Valkoisen talon mukaan tieto on perätön.

Donald Trump ja Sergei Lavrov tapasivat Valkoisessa talossa 10. toukokuuta. Kuva: AOP

Washington Post -sanomalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) yhdysvaltain presidentti Donald Trump paljasti erittäin salaisia tiedustelutietoja Venäjän ulkoministerille ja suurlähettiläälle, jotka vierailivat Valkoisessa talossa viime viikolla. Lehti perustaa uutisensa hallinnossa työskenteleviin, nimettömiin lähteisiin.

Venäläisille kerrotut tiedot käsittelevät lehden mukaan terroristijärjestö Isisiä, ja Yhdysvaltojen kerrotaan sopineen alkuperäisen tiedustelulähteen kanssa, ettei niitä luovuteta venäläisille.

Tietojen kerrotaan käsitelleen terrorismiuhkaa, joka liittyy kannettavien tietokoneiden käyttöön lentokoneissa. Yhdysvallat oli lähteiden mukaan pitänyt kyseisiä tiedustelutietoja salassa jopa läheisiltä liittolaisiltaan ja useimmilta Yhdysvaltojen omassa hallinnossa työskenteleviltä.

Washington Postille puhuneet virkamiehet pelkäävät, että yhteistyö tärkeän Isis-lähteen kanssa voi olla vaarassa Trumpin puheiden vuoksi.Erityisen ongelmallisena he pitävät sitä, että Trump mainitsi paikkakunnan, johon puheena ollut Isisin terrori-iskusuunnitelma liittyi. He pelkäävät, että venäläiset pystyvät paikkakuntatiedon perusteella selvittämään, keneltä liittolaiselta Yhdysvallat oli tietonsa saanut.

Samalla lähteellä saattaa olla mahdollisuus toimittaa Yhdysvalloille tietoja venäläisten toimista Syyriassa, joten Venäjä voi kokea etujensa mukaiseksi yrittää tunnistaa lähteen tuhotakseen sen ja Yhdysvaltojen yhteistyön.

Useimmat Yhdysvaltojen hallinnossa työskentelevät syyllistyisivät rikokseen, jos he paljastaisivat tällaisia tietoja Venäjälle. Presidentillä on kuitenkin hyvin laajat valtuudet kertoa eteenpäin luottamuksellisia tietoja, joten Trump ei todennäköisesti rikkonut lakia.

Sanomalehti New York Times (siirryt toiseen palveluun) on vahvistanut tiedon omiin lähteisiinsä nojaten.

Valkoinen talo: Tieto on väärä

Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantajan H.R. McMasterin mukaan tieto on väärä, eikä lehden väittämää asiaa ole tapahtunut. Valkoisen talon pihalla medialle lyhyen lausunnon antanut McMaster sanoi olleensa huoneessa, jossa keskustelut käytiin.

Aiemmin McMaster sanoi, ettei venäläisten kanssa keskusteltu sellaisista tiedustelulähteistä tai -mentelmistä, jotka eivät jo valmiiksi olleet julkisuudessa.

Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin julkaiseman lausunnon mukaan Lavrovin ja Trumpin tapaamisessa ei keskusteltu tiedustelulähteistä, -menetelmistä tai sotilaallisista operaatioista. Tillerson sanoo, että laaja-alaisen keskustelun aiheina olivat muun muassa yhteiset ponnistelut ja uhat terrorismin torjunnassa. Tämän keskustelun yhteydessä olisi ulkoministerin mukaan puhuttu joidenkin erityisten uhkien luonteesta.

Demokraattijohtaja: voi vaarantaa suhteet liittolaisiin

Edustajainhuoneen demokraattijohtaja Nancy Pelosi sanoi uutiskanava CNN:lle, että presidentin mahdollinen huippusalaisten tietojen paljastaminen venäläisvieraille vaarantaisi Yhdysvaltain suhteet liittolaisiinsa.

Hän kommentoi kansallisen turvallisuuden neuvonantajan McMasterin lausuntoja uutiskanavalle tuoreeltaan. Pelosin mukaan McMasterin lausunto asiasta ole tyydyttävä.

Kehuskelua "mahtavasta" tiedustelutiedosta

Trump tapasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin ja Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään Sergei Kisljakin virkahuoneessaan vain päivää sen jälkeen, kun hän oli erottanut Trumpin vaalikampanjan venäläiskytköksiä tutkivan liittovaltion poliisin FBI:n johtajan James Comeyn. Lähteiden mukaan hän kertoi tuolloin Lavroville ja Kisljakille huippusalaisia yksityiskohtia terrori-iskujen uhasta, joka liittyy kannettavien tietokoneiden käyttöön lentokoneessa.

Erään lähteen mukaan Trump vaikutti kertoneen asiasta kehuskellakseen venäläisille tiedoillaan.

– Minä saan mahtavaa tiedustelutietoa. Mahtavat ihmiset kertovat minulle mahtavaa tiedustelutietoa päivittäin, hän sanoi.

Päivitetty klo 05.54. Lisätty tieto Pelosin lausunnoista.

Lähteet: STT, AP, Reuters, AFP

.
.