Kyberhyökkäyksessä asiantuntijoiden mukaan pohjoiskorealaisia piirteitä

WannaCry tarttui 200 000 tietokoneeseen.

Ulkomaat
Ohjelmoija esittelee koodia
Ritchie B. Tongo / EPA

Maailmanlaajuisesti levinneessä suuressa kyberhyökkäyksessä on yhtymäkohtia Pohjois-Korean aiemmin tekemiin kyberhyökkäyksiin, sanovat asiantuntijat.

Googlen tutkija Neel Mehtan mukaan WannaCry-hyökkäyksessä käytetty koodi muistuttaa Pohjois-Koreaan liitetyissä hakkerihyökkäyksissä käytettyä koodia. Löydöstä ovat tukeneet useat asiantuntijat muun muassa Israelissa ja Venäjällä.

Varmoja todisteita Pohjois-Korean osallisuudesta satojatuhansia tietokoneita saastuttaneeseen hyökkäykseen ei ole.

Perjantain jälkeen WannaCry-mato on tarttunut yli 200 000 Windows-tietokoneeseen. Se on aiheuttanut merkittävää haittaa muun muassa autotehtaille, logistiikkayhtiö FedExille ja Britannian terveydenhuollolle. Virus salakoodaa tietokoneen tiedostot ja vaatii käyttäjältä 300 dollarin lunnasmaksun, jotta tämä saa tiedostot jälleen käyttöönsä.

F-Securen tutkimusjohtajan Mikko Hyppösen mukaan WannaCry-madosta tuli liian suosittu. Tämän seurauksena siihen kohdistuu valtavasti huomiota ja vastatoimia.

– Jos olet kyberkriminaali ja haluat tehdä rahaa, et halua tartuttaa 200 000 työasemaa. Et halua päätyä aikakauslehtien kansiin, Hyppönen sanoo uutistoimisto AP:lle.

Lakiasiantuntijoiden mukaan käyttöjärjestelmän valmistaja Microsoft nauttii vahvaa suojaa oikeusjutuilta, eikä sitä ole helppo saada vastuuseen haavoittuvuuksista. Yhtiön mukaan viruksen tartuttamiin koneisiin ei ole tehty tietoturvapäivityksiä tai niissä on vanha käyttöjärjestelmäversio.

Lähteet: STT, AP, Reuters, AFP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus