1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hakkerit kiristävät Disneyä varastetulla elokuvalla

Ulkomaat
The Walt Disney Company -yhtiön toimitusjohtaja Bob Iger
The Walt Disney Company -yhtiön toimitusjohtaja Bob Iger kuvattuna Allen and Company 32nd Annual Media and Technology Conference -tilaisuudessa heinäkuussa 2014. Andrew Gombert / EPA

Elokuvayhtiö Disney on joutunut kiristysyrityksen kohteeksi. Disneyn johtaja Bob Iger kertoi maanantaina, että hakkerit väittävät kaapanneensa yhden Disneyn uuden, toistaiseksi julkaisemattoman elokuvan ja uhkaavat julkaista siitä katkelmia verkossa, ellei yhtiö maksa lunnaita. Igerin mukaan yhtiö ei aio taipua vaatimuksiin.

Mediatietojen mukaan Disney-murtoa tutkitaan liittovaltiotasolla ja yhtiö sekä rikostutkijat seuraavat mahdollisia elokuvaan liittyviä verkkovuotoja.

Hakkerit vaativat tiettävästi maksua digivaluutta bitcoineina ja uhkaavat julkistaa elokuvasta eripituisia pätkiä, kunnes vaatimuksiin suostutaan.

Hiljattain samantapainen kiristys kohdistui Netflix-suoratoistopalveluun, jolta vaadittiin lunnaita huippusuositun Orange is the New Black -sarjan uutuusjaksoista. Lopulta kymmenen uutta jaksoa vuodettiin nettiin ennen virallista julkaisupäivää.

Merirosvot tai autot kiristäjien hallussa?

Disney ei ole kertonut, mistä elokuvasta on kyse. Julkisuudessa on veikkailtu, että hakkereiden hallussa olisi uusin, Johnny Deppin tähdittämä viides Pirates of the Caribbean -elokuva tai Pixar-studion lastenanimaatio Autot 3.

Kummallekin elokuvalle on povattu hyvää menestystä lippuluukuilla – joskin kumpikin jäävät todennäköisesti joulukuussa ensi-iltansa saavan uuden Tähtien Sota -elokuvan Last Jedi varjoon.

– Luulen, että jos kyseessä olisi Last Jedi, hän (Iger) maksaisi silmänräpäyksessä, mutta piraatit...pah, tviittasi elokuva-alaa seuraavan Hollywood Reporterin toimittaja Ryan Parker.

Forbes-lehdelle internetin ja teknologia-alan tapahtumia kommentoiva scifi-kirjailija Paul Tassi puolestaan arveli, ettei elokuvan vuotaminen nettiin lopulta olisi kovin kova kolaus elokuvateatterien lipunmyynnille.

– Onhan elokuviin meneminen toki yksi yhä jäljellä olevista mediaelämyksistä väsyttävin, mutta en usko, että ihmiset, jotka ovat valmiita maksamaan enemmän nähdäkseen teattereissa Johnny Deppin kompuroimassa läpi viidennen Pirates-elokuvan, olisivat halukkaita lataamaan varastetun kopion juuri ennen elokuvan ensi-iltaa, Tassi kommentoi.

Hän huomautti, että laittomia kopioita ilmestyy odotetuista elokuvista joka tapauksessa verkkoon välittömästi niiden julkaisun jälkeen.

Lue seuraavaksi