Tykkilumilatu maksulliseksi ja lämmitys pois tekonurmelta? Kokkola etsii säästöä pienistä puroista

Kaupunkilaisten arjessa säästöt voivat näkyä jo tänä vuonna: leikkauslistalla on muun muassa tekonurmikentän lämmitys ja Santahaan käyttömaksu ensilumenladulle.

talous
Kuvassa lunta syöksevä lumitykki ja lumikasa
Petra Haavisto / Yle

Kokkolan kaupunki joutuu laatimaan lähes yhdeksän miljoonan säästölistan tälle vuodelle, mutta tavoitteesta puuttuu edelleen noin 1,2 miljoonaa. Valtuusto hyväksyi säästö- ja karsintalistan maanantaina kahdella muutoksella.

Talousjohtaja Jari Saarisen mukaan valtuuston päätös oli kaksijakoinen.

– Summa lyötiin lukkoon, mutta keinot jäivät osin auki. Työtä on vielä jäljellä, toteaa talousjohtaja.

Summa lyötiin lukkoon, mutta keinot jäivät osin auki.

Talousjohtaja Jari Saarinen

Lähes yhdeksän miljoonan euron tavoitteesta uupuu kuitenkin vielä reilu miljoonaa. Noin 400 000 euron säästövaje on seurausta perusopetuksen päätöksestä, että koulujen tuntimäärää ei leikata. Lisäksi tavoitteesta puuttuu vielä 800 000 euroa.

– Toteutukseen näitä pitäisi saada mahdollisimman pian. Kosmeettisilla muutoksilla ei paljon tehdä.

Kuusisivuinen leikkauslista

Valtuusto hyväksyi kuusi sivua pitkän leikkauslistan. Ainoa muutos oli SDP:n Esa Kantin yksimielisesti hyväksytty ehdotus, että nuorten sisäliikuntatilat pidetään edelleen maksuttomina.

Talousjohtaja kiittelee, että joka toimialalta löytyy jo isoja, konkreettisiakin karsintakohteita. Silti parannettavaakin on. Pidemmän aikavälin vaikuttavia rakennemuutosehdotuksia on vielä vähän. Ne auttaisivat kaupunkia talouden tervehdyttämisessä lähivuosina.

Suurimmat säästöt kertyvät henkilöstömenoja leikkaamalla. Eläköitymisiä hyödynnetään, eikä paikkoja täytetä, vaan tehtäviä jaetaan uudelleen. Vapaaehtoisia vapaita tarjotaan työntekijöille tänäkin vuonna.

Myös ruoka-, kiinteistö- ja siivouspalveluista haetaan tehokkuutta. Leikkauksia tulee kulttuurilaitosten avustuksiin sekä koulutus- ja kerhotarjontaan.

Liikuntapuolella suunnitelmissa on tekonurmikentän lämmityksen lopettaminen talvikausina ja käyttömaksu tykkilumiladulla hiihtäville.

Kokoomuksen Janne Jukkolan ehdotus teknisten palveluiden karsimisesta neljällä prosentilla hylättiin äänestyksen jälkeen.

Valtuutetut hyväksyivät yksimielisesti vihreiden Terho Taarnan ponsiesityksen, jonka mukaan koulujen oppituntien säilyttämisestä syntynyt säästövaje otettaisiin tasaisesti kaikilta toimialoilta, ei vain perusopetuksesta. Ponsi ei velvoita valtuustoa yhtä sitovasti kuin päätös. Talousjohtajan mukaan sen hyväksyminen yksimielisesti oli kuitenkin vahva tahdonilmaus.

– Sillä on painoarvoa, mutta miten se toteutetaan, sitä pohditaan seuraavaksi johtoryhmässä, kommentoi Saarinen.