1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisikoirat

Belgianpaimenkoira syrjäytti saksanpaimenkoiran poliisin suosikkikoirana – "Nopeampi ja kestävämpi"

Koirat etsivät ohjaajiensa apuna huumeita, kadonneita, räjähdysaineita ja rahaakin.

poliisikoirat
Poliisikoira iskee hampaansa kiinniotettavaan.
Poliisikoira iskee hampaansa kiinniotettavaan.Antti Haavisto / Yle

Mies kävelee levottoman näköisenä sisään ostoskeskus Rewell Centeriin. Yhtäkkiä hänen takaansa kuuluu kova karjaisu: "Poliisi, pysähdy! Käytetään poliisikoiraa, pysähdy!". Belgianpaimenkoira juoksee jäntevillä jaloillaan nopeasti miehen kiinni ja mies ei voi muuta kuin antautua poliisipartiolle ja -koiralle.

Edellä kuvattu harjoitus on toistetaan useaan otteeseen eri poliisikoirien kanssa. Vaarallisen henkilön kiinniottoa jäljittelevä harjoitus on herättänyt runsaasti huomiota ostoskeskuksessa vierailevissa. Siviileille harjoituksesta ei ole vaaraa.

– Koiran fokus on tiukasti kiinniotettavassa, kertoo ylikonstaapeli Peter Karlsson Pohjanmaan poliisilaitokselta.

Ja se on totta.

Belgianpaimenkoira Tare ei irrota otetta kiinniotettavasta ennen kuin ohjaaja antaa luvan. Vahvoilta hampailta varjelee paksu koko vartalon suojapuku, jonka ansiosta kiinniottettava rosvo – tässä tapauksessa poliisi – selviää vain mahdollisilla mustelmilla.

– Jos ei olisi tällainen puku käytössä, niin voisi olla aika vaikeaa löytää vapaaehtoisia maalimiehiksi, Karlsson hymyilee.

Poliisikoira tuijottaa kiinniotettavaa tarkasti.
Poliisikoira tuijottaa kiinniotettavaa tarkasti. Antti Haavisto / Yle

300 poliisikoiraa

Suomen poliisilla on noin 300 poliisikoiraa, joista 16 asustaa ja työskentelee Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella. Lomakautta lukuunottamatta alueella päivystää koira sekä Kokkolassa, Seinäjoella että Vaasassa ympäri vuorokauden.

Koirista 15 on niin sanottuja partiokoiria, jotka etsivät huumeita, kadonneita, räjähdysaineita ja esineitä. Yksi koirista on harvinaisempi rahaan ja huumeisiin erikoistunut labradorinnoutaja. Tämän kaltaiselle koiralle oli kysyntää myös Pohjanmaalla.

– Tämä rahakoira on kohtuullisen uusi asia Suomessa. Etelä-Suomesta on todella hyviä kokemuksia. Ne ovat löytäneet satoja tuhansia rahaa rikollisilta, toteaa Karlsson.

Vuonna 2016 Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella suoritettiin 1100 poliisikoiratehtävää. Näistä alle kymmenessä käytettiin koiraa voimankäytön tehtävissä. Suuri osa tehtävistä on kadonneiden, räjähteiden ja esineiden etsintää.

– Kiinniottotilanteita pitää kuitenkin harjoitella, Karlsson kertoo.

Ohjaajan käskystä poliisikoira irrottaa hampaansa kiinniotettavasti. Sitä ennen purukalusto on tiukasti kiinni rosvossa.
Ohjaajan käskystä poliisikoira irrottaa hampaansa kiinniotettavasti. Sitä ennen purukalusto on tiukasti kiinni rosvossa. Antti Haavisto / Yle

Voimaa, nopeutta ja ketteryyttä

Poliisikoiran työura kestää kymmenen vuotta. Poliisikoirilta odotetaan voimaa, nopeutta ja ketteryyttä. Aikaisemmin suurin osa koirista (siirryt toiseen palveluun) oli saksanpaimenkoiria, mutta kymmenessä vuodessa rodun on syrjäyttänyt belgianpaimenkoira.

– Molemmat oppivat yhtä hyvin niitä asioita, mitä pitää oppia. Belgianpaimenkoira on vähän nopeampi, sirompi ja kestää paremmin. Saksanpaimenkoira on vähän isompi. Vähän johtuen näyttelylinjoista rotu on jalostettu pilalle, on vaikea löytää terveitä saksanpaimenkoiria tänä päivänä, Karlsson kertoo.

Erikoiskoiriksi koulutetaan myös esimerkiksi englanninspringerspanieleita, labradorinnoutajia ja bordercollieita.

Poliisikoiran koulutus kestää kaksi vuotta. Harjoittelu vaatii useita toistoja, jotta koira osaa toimia tositilanteessa. Vaasassa toteutettavan harjoituksen kaltaisia tilaisuuksia järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Silti kauppakeskuksessa tapahtuvat harjoitukset ovat harvinaisia.

– Aika usein, kun ollaan harjoittelemassa, ollaan jossain sivussa. Oikeassa elämässä kiinniotot tapahtuvat kuitenkin muiden ihmisten keskellä. Sitäkin on harjoiteltava, Karlsson kertoo.

Ylikonstaapeli Peter Karlsson
Ylikonstaapeli Peter Karlsson on työskennellyt poliisikoirien kanssa jo kahdenkymmen vuoden ajan.Antti Haavisto / Yle

Perheenjäseniä

Peter Karlsson on työskennellyt poliisikoirien kanssa jo lähes kaksikymmentä vuotta. Poliisikoirat asuvat ohjaajiensa kotona perheenjäseninä ja käyvät näiden kanssa töissä.

Kolmepäiväisen harjoituksen aikana poliisikoirat harjoittelevat kiinniottotilanteiden lisäksi myös huumeiden etsintää. Karlssonin mukaan poliisikoirat ovat pärjänneet harjoituksissa yli odotusten.

– Kun miettii, että mitä se oli 20 vuotta sitten, niin taso on noussut tällä alueella hirvittävästi sekä koirissa että ohjaajissa, Karlsson kertoo.

Harjoitukset jatkuvat ympäri Vaasan keskustaa vielä tiistaina pienellä varauksella.

– Oikea elämä saattaa pian kutsua ja poliisikoiraa tarvitaan ihan oikeasti jossain. Olemme lähtövalmiudessa koko harjoituksen ajan, Karlsson kertoo.

Lue seuraavaksi