1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Trumpin lavertelu venäläisille hämmentää maailmaa – Tällaisia vaikutuksia sillä voi olla

Yhdysvaltain presidentin hallinnon kriiseissä kaikki tuntuu aina palaavan Venäjä-suhteisiin.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov (vas.) ja suurlähettiläs Sergei Kisljak tapasivat presidentti Donald Trumpin viime keskiviikkona. Kuva: EPA

Washington Post -sanomalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltain presidentti Donald Trump paljasti erittäin salaisia tiedustelutietoja Venäjän ulkoministerille ja suurlähettiläälle, jotka vierailivat Valkoisessa talossa viime viikolla.

Kerrotut tiedot olivat lehden mukaan huippusalaisia. Edes niiden olemassaolosta ei olisi saanut kertoa eteenpäin.

Mitä Trump kertoi venäläisille?

Tarkkoja yksityiskohtia vuodetusta tiedosta ei ole kerrottu. Vuodettujen tietojen kerrotaan kuitenkin käsitelleen ilmaliikenteeseen kohdistunutta uhkaa. Uhka liittyi äärijärjestö Isisiin, Syyriaan ja kannettavien tietokoneiden käyttöön lentokoneissa.

Lisäksi Trump olisi kertonut, mistä Syyrian kaupungista tiedustelupalvelu olisi tietonsa hankkinut.

Millainen keskustelu oli?

Yhdysvaltain presidentin virkahuoneessa Valkoisessa talossa olivat viime viikolla läsnä Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Venäjän suurlähettiläs Sergei Kisljak.

Keskustelun aihe oli äärijärjestö Isisiä.

Yhdysvaltain hallinnossa työskentelevien nimettömien lähteiden mukaan Trump poikkesi keskustelun käsikirjoituksesta useasti (siirryt toiseen palveluun). Hallinnon edustajat puuttuivat keskusteluun, kun he huomasivat Trumpin puhuneen sivu suunsa. Lähteiden mukaan tavoite oli minimoida vahingot. 

Moni pani tapaamisessa myös merkille sen, että presidentin Valkoisen talon työhuoneeseen päästettiin venäläismedian valokuvaaja, mutta ei lainkaan yhdysvaltalaismedian edustajia.

Venäjän ulkoministeriö kiisti vuodon tiistaina. Uutistoimisto Interfaxille annetussa lausunnossa Venäjän ulkoministeriö kutsuu puheita salaisen tiedon jakamisesta valheiksi.

Miksi juuri venäläisille kertominen suututtaa?

Tähän on monta syytä. Ensinnäkin, Venäjä on Syyrian hallinnon liittolainen, toisin kuin Yhdysvallat. Tämä tarkoittaa sitä, että Yhdysvaltain vakoiluverkoston toiminnan paljastuminen venäläisille saattaa hyödyttää Syyrian hallintoa ja samalla vaarantaa Yhdysvaltain tiedustelua maassa.

Lisäksi Trumpin hallinnon kriiseissä kaikki tuntuu aina palaavan Venäjä-suhteisiin. Trumpin presidenttikampanja on parhaillaan FBI:n tutkinnan kohteena nimenomaan liian tiiviiksi epäiltyjen Venäjä-yhteyksien vuoksi.

Tapaaminen venäläisten kanssa järjestettiin vain päivä sen jälkeen kun Trump oli erottanut FBI:n johtajan James Comeyn. Erottamispäätöksen on epäilty liittyvän juuri FBI:n tekemään Venäjä-tutkintaan.

Miten vuoto voi vaikuttaa Yhdysvaltain tiedusteluun?

Yhdysvaltalaislehtien mukaan Trump oli luovuttanut tietoja ilman, että lähteen kanssa oli siitä sovittu. Päinvastoin, sopimuksen mukaan tietoja ei nimenomaan olisi saanut luovuttaa venäläisille. Tämä voi tarkoittaa sitä, että jatkossa Yhdysvaltain liittolaiset eivät olisi jatkossa halukkaita jakamaan tietojaan Yhdysvaltojen kanssa. 

Samoin yhteistyö Isisin liikkeistä raportoivan tahon kanssa voi olla vaarassa: Yhdysvaltalaismedialle puhuneet lähteet pelkäävät, että Trumpin vuotaman Syyrian paikkakuntatiedon perusteella Venäjä voi pystyä selvittämään, mistä Yhdysvallat on tietonsa saanut.

Trumpin suhde Yhdysvaltain tiedustelupalveluun on ylipäätään ollut mutkikas. Hän on toistuvasti kyseenalaistanut tiedustelupalvelun työtä ja muun muassa aliarvioinut tiedustelutietojen salassapitoluokitusten merkitystä.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelut voivat kokea olonsa vuoden jälkeen uhatuksi ja toiminta-alansa kapenevaksi.

Miten vuoto voi vaikuttaa Trumpin asemaan?

Luottamus Trumpia kohtaan on Yhdysvalloissa alamaissa, ja epäilys ohi suun puhumisesta nakertaa luottamusta entisestään.

Vuotopuheet heittävät myös varjon Trumpin ensimmäiselle merentakaiselle valtiovierailulle. Perjantaina alkavalla vierailulla Trumpin on määrä käydä Saudi-Arabiassa, Israelissa ja Vatikaanissa. Lisäksi hän tapaa Yhdysvaltojen liittolaisia sotilasliitto Naton huippukokouksessa Brysselissä ja G7-maiden kokouksessa Italiassa. Trump tapaa myös sellaisten maiden edustajia, jotka tekevät tiedusteluyhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa.

Miten Valkoinen talo on reagoinut?

Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja H.R McMaster kiisti tiedot varhain tiistaiaamuna Suomen aikaa pitämässään lyhyessä puheenvuorossa. McMasterin sanavalinnat olivat huolellisesti muotoiltuja. Hän kiisti uutisen "sellaisina kuin se on kerrottu".

Moni on tulkinnut, että uutinen vuodosta pitäisi sinänsä paikkaansa, mutta että yksityiskohdat eivät välttämättä pidä paikkaansa.

– Trump ja Lavrov keskustelivat yhteisistä uhkista, myös lentoliikenteen uhkista. Tiedustelulähteistä tai -keinoista ei puhuttu. Presidentti kertoi vain jo julkisia tietoja, McMaster sanoi toimittajille.

Päivitetty klo 12.13. Lisätty Venäjän ulkoministeriön lausunto

Lähteet: AP, Reuters