1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vantaan kaupungin työpajapomot syytteessä ilmaisten töiden teettämisestä – remonttitöitä tuhansien eurojen edestä

Vantaan Korsossa sijaitsevan valmennustalo Valon entisiä johtajia syytetään oikeudessa remonttitöiden teettämisestä työpajaan osallistuneilla.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Vantaan kaupungin työpajatoimintaa johtaneen projektipäällikkön epäillään teetättäneen työpajatoimintaan osallistuvilla muun muassa kotonaan ja vanhempiensa luona remonttitöitä ilman korvausta.

Syyttäjän mukaan epäilty nainen on teetättänyt pajalaisilla kotonaan salaojien rakentamisen ilmaiseksi. Työhön kului 10 työpäivää ja siihen osallistui yksi pajaohjaaja ja kuusi pajalaista.

Syyttäjän mukaan projektipäällikkö teetätti pajalaisilla myös pintaremontin vanhempiensa luona sekä yhden omakotitalon remontin, jonka arvo on ollut yli 15 000 euroa. Työstä on laskutettu vain 1000 euroa.

Työt on tehty vuosina 2011 ja 2012. Syyttäjä vaatii projektipäällikölle ehdollista vankeusrangaistusta luottamusaseman väärinkäytöstä. Vantaan kaupungin mukaan työntekijä irtisanoutui vuonna 2013, kun epäilys väärinkäytöksestä tuli ilmi.

Esimies syytteessä virkavelvollisuuden rikkomisesta

Työpajaohjaajan esimiestä syytetään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hän on toiminut kyseisten remonttitöiden aikana Vantaan kaupungin työvalmennusyksikön päällikkön virassa.

Syyttäjän mukaan esimiehenä toiminut nainen on hyväksynyt muun muassa omakotitaloon tehdyn remontin laskutuksen.

Esimies on toistaiseksi siirretty muihin tehtäviin.

Oikeudenkäynti alkoi viime viikolla ja jatkuu tänään tiistaina ja ylihuomenna torstaina.

Vantaan kaupunki: Työpajoja valvotaan nyt entistä tarkemmin

Vantaan kaupungin tiedotteen mukaan työllisyyspalveluissa suhtaudutaan vakavasti esille tulleisiin mahdollisiin laiminlyönteihin.

– Kaupunki teki asiasta selvityksen heti epäilysten tultua ilmi, ja sen myötä käynnistyi poliisitutkinta. Työpajoilla tehtävän työn valvontaa on sittemmin tehostettu, kertoo työllisyyspalveluiden johtaja Timo Saari.

Vantaan kaupungilla on kolme valmennustaloa, joiden työpajoilla järjestetään muun muassa lakisääteistä kuntouttavaa työtoimintaa. Sillä tähdätään pitkäaikaistyöttömien elämänhallinnan ja työllistymisen edellytysten parantamiseen.

Yle Uutisten myöhemmin tiistaina tavoittama Saari vakuuttaa, että työpajoihin osallistuvia pitkäaikaistyöttömiä ei enää käytetä yksityishenkilöiden remonttihommissa.

– En pidä hyvänä tapana sitä, että työtä tehdään työntekijöiden kodeissa tai heidän lähipiirissään. Siinä tulee helposti jääviysongelma vastaan. Näissä kyseessä olevissa tapauksissa on lähtökohtaisesti ollut väärin, että työtä on teetetty työntekijän omassa kodissa ja vanhempien luona. Se on huono asetelma. Tällaista ei missään nimessä tulla enää jatkossa tekemään.

Nykyään pajoihin osallistuvat korjaavat esimerkiksi pulpetteja työpajojen omissa tiloissa. 

– Pajalaiset tekevät hommia niillä pajoilla eli siellä tehdään kaikkea pienimuotoista, kuten Vantaan kaupungin koulujen pulpettien kunnostamista tai vaikkapa Vantaan vuokrataloyhtiön rappukäytävien kunnostuksia.

– He tekevät tällasia vähän isompien ja kaupunkia lähellä olevien tahojen kohteissa hommia eli yksityishenkilöiden kodeissa töitä ei ole tehty enää töitä ollenkaan.

Saari: "Nyt meillä on selkeät pelisäännöt"

Saaren mukaan nyt oikeudessa käsiteltävät tapaukset liittyvät huonoon johtamiseen ja siihen, että työpajatoiminta oli epäiltyjen väärinkäytösten sattuessa vielä uutta toimintaa. Työpajoihin osallistuvat saavat työmarkkinatukea, eikä remonttihommista maksaminen olisi pelastanut tilannetta.

– Itse toimin työpajojen esimiesten esimiehenä eli minä vastaan henkilökohtaisesti valvonnan toteutumisesta. Me olemme myös tehostaneet tilinpidon valvontaa ja olemme hankkimassa toiminnan ohjausjärjestelmää, jolla pystymme seuraamaan rahaliikennettä.

Tällä viikolla käräjäoikeudessa käsiteltävät tapaukset tulivat ilmi vuonna 2013, kun syytteessä oleva esimies jäi opintovapaalle ja hänen sijaisensa huomasi, että kaikki ei ollut kunnossa.

– Sopimusten hallintaan on kiinnitetty huomiota eli kaikki sopimukset kirjataan ja viedään meidän asianhallintajärjestelmäämme ja suullisia sopimuksia ei enää tehdä käytännössä ollenkaan. Nyt miellä on selkeät pelisäännöt ja nyt käsiteltävinä olevat tapahtumat eivät ole lainkaan mahdollisia, Saari vakuuttaa.

Juttua täydennetty 16.5.2017 kello 14:58 työllisyyspalveluiden johtaja Timo Saaren kommenteilla.