Akkutehdaspomojen kiertue ratkaisee 2 500 työpaikan kohtalon – näin he arvioivat Suomea

Ruotsalaisyhtiö Northvoltin tehdas tarvitsee paljon maata, sähköenergiaa ja vettä.

teollisuus
Johtaja Peter Nygårds Northvolt-yhtiöstä
Johtaja Peter Nygårds Northvolt-yhtiöstä vieraili tiistaina KotkassaJuha Korhonen / Yle

Ruotsalaisyhtiö Northvoltin edustajat ovat kiertueella etsimässä paikkaa uudelle akkutehtaalleen. Yhtiö on valinnut kahdeksan aluetta Ruotsista ja kaksi Suomesta, joihin se haluaa tutustua tarkemmin ennen lopullista sijoituspäätöstä.

Yhtiön edustajat saapuivat Kotkaan tiistaina tutustumaan tarjoukseen, jossa on mukana monia kaakkoissuomalaisia toimijoita.

Ympäristön on oltava viihtyisä, että voimme palkata työntekijöitä ja ihmiset haluavat muuttaa paikkakunnalle.

Peter Nygårds

– Tarvitsemme paljon maata, sähköenergiaa ja vettä. Ympäristön on oltava viihtyisä, että voimme palkata työntekijöitä ja ihmiset haluavat muuttaa paikkakunnalle, luettelee sijoituspaikan valintaprojektin johtaja Peter Nygårds Northvoltista.

Nygårds on saapunut Kotkaan Vaasasta, joka on toinen suomalaisvaihtoehto kisassa. Vaasalaisedustajille oli jäänyt maanantain vierailusta hyvä tunnelma.

– He täyttivät suurimman osan toiveistamme. Kävimme myös mielenkiintoista keskustelua muun muassa yliopiston ja teollisuuden yhteistyöstä, sanoo Nygårds Vaasan vierailusta.

Yhteyksien täytyy pelata

Northvoltin akkutehtaan sijainnissa ratkaisevat myös kulkuyhteydet.

– Totta kai esimerkiksi etäisyys kansainvälisestä lentokentästä merkitsee, kertoo Nygårds.

Kotkan ja Haminan seudun vaihtoehto nostaa valtikseen logistiikan. Ruotsalaisille kerrotaan, että Suomen logistinen solmukohta sijaitsee Kaakkois-Suomessa.

Meillä on myös pitkä teollinen perinne ja tiedämme, mitä teollisuus tarvitsee.

Hannu Muhonen

– Olemme lähellä Helsinkiä ja yhteydet maailmalle ovat kunnossa. Meillä on myös pitkä teollinen perinne ja tiedämme, mitä teollisuus tarvitsee, sanoo Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

kotkan ja haminan seudun vaihtoehtoa esiteltiin Northvoltin edustajille Kotkassa tiistaina
Kotkan ja Haminan seudun vaihtoehtoa esiteltiin akkutehdasyhtiön edustajille KotkassaJuha Korhonen / Yle

Kaakkois-Suomesta hanketta ajavat nostavat esiin myös muun muassa Lappeenrannan teknillisen yliopiston, jota kuvataan Suomen ykköseksi energiatekniikan alalla.

– Haluamme kuulla, miten eri paikkakunnat voivat vastata tarpeisiimme. Haluamme alueilta vastausten lisäksi myös heidän omia ideoitaan, sanoo johtaja Peter Nygårds Northvolt-yhtiöstä.

Ruotsilla ei ole kotikenttäetua

Ruotsalaisyhtiön edustajat matkustavat Kotkan ja Haminan vaihtoehtojen jälkeen vielä yhteen kohteeseen Ruotsissa. Sitten kaikki kymmenen ehdokasta on käyty lävitse.

Kesäkuun loppuun mennessä on tarkoitus karsia vaihtoehdot kahteen. Näille paikkakunnille on tarkoitus aloittaa myös ympäristölupien hakeminen.

Ovatko Ruotsin paikkakunnat etulyöntiasemassa Suomeen verrattuna?

– Tämä on kaupallinen hanke. Tulevat sijoittajat ja osakkeenomistajat haluavat tehtaalle vain parhaan sijaintipaikan. Emme tiedä vielä, onko paikka Suomessa vai Ruotsissa, kuittaa Peter Nygårds.

Akkutehtaan sijoituspaikka on selvillä syksyllä. Akkujen valmistuksen on tarkoitus alkaa vuonna 2020. Tehdas työllistää 2500 ihmistä.