1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koiran koulutus

Koiranpissi lattialla? Katso peiliin: Voit tehdä ulkoilusta koirallesi ikävän kokemuksen

Koiranpennun kyky oppia sisäsiistiksi riippuu siitä, kuinka paljon omistajalla on aikaa, kärsivällisyyttä ja innostusta.

koiran koulutus
Koiranpentu katsoo kameraan
Koiranpentu ei ymmärrä, että sisälle ei saa tehdä tarpeita. Se oppii kasvattajan huomassa ollessaan tekemään tarpeensa sisälle, sillä suurin osa suomalaisista kasvattajista kasvattaa pennut sisätiloissa. Elisa Kinnunen / Yle

KajaaniKoirien luonnollisen lisääntymiskierron myötä pennut ovat luovutusikäisiä keväällä. Moneen kotiin otetaankin koiranpentu kesän korvalla, lomien lähestyessä. Aika onkin tärkein asia, jota koiranpentu omistajaltaan aluksi tarvitsee kouluttamisen ja sosiaalistamisen takia.

– Toki lomalla ei tarvitse olla koiran koko pentuaikaa, mutta niin, ettei juuri sillä hetkellä olisi esimerkiksi muutto käynnissä, työpaikan vaihto tai muu isompi muutos menossa, huomauttaa Kainuun ammattiopiston Seppälän toimipisteen koirakeskuksen opettaja ja koirakasvattaja Teija Viljanmaa.

Viljanmaa ei suosittele pennun ensimmäisinä viikkoina myöskään pitkiä työpäivä tai iltaharrastuksia, joiden aikana uusi perheenjäsen joutuu olemaan yksin.

Sille, miten paljon pentu omistajan aikaa tarvitsee, ei voi antaa mittaa tunneissa.

– Osa tekee paljon tehokkaammin koiran kanssa lyhyessä ajassa asioita. Lisäksi koiraroduissa on eroja sen suhteen, miten paljon ne tarvitsevat aikaa, Viljanmaa kertoo.

Mitä enemmän omistaja pystyy käyttämään aikaa koiranpennun kanssa, sitä nopeammin se oppii sisäsiistiksi. Yleensä se tapahtuu noin puolen vuoden iässä, mutta asia on yksilö- ja rotukohtainen.

Syypää lammikoihin peilissä

Koiranpennut ovat luovutusikäisiä aikaisintaan seitsemän viikon iässä. Vielä tuossa iässä pennuilla ei ole pidätyskykyä, ja ne ovat oppineet tekemään tarpeensa sisälle.

– Suuri osa suomalaisista kasvattajista kasvattaa pennut sisätiloissa, joten pennut oppivat tekemään tarpeensa pinnalle, joka voi olla lattiapinta tai paperipinta. Osa kasvattajista pitää turve- tai multalaatikoita, joihin opettavat koiria tekemään tarpeensa ja toki sitten koira oppii nopeammin ulos, Teija Viljanmaa kertoo.

Uuteen kotiin tullessaan pentu ei ymmärrä, että sen pitäisi haluta tarpeilleen ulos, vaan on omistajan tehtävä saada pentu ymmärtämään se.

– Pääperiaatehan on se, että aina kun se herää, aina kun se on syönyt tai leikkinyt, se pitäisi viedä ulos, Viljanmaa kertoo.

– Sinnikkyys on tärkeää siinä, että pentua viedään ulos, huomauttaa puolestaan kajaanilainen Anne Tervonen, prahanrottakoirien kasvattaja.

Nainen poseraa koiranpennun kanssa.
Anne Tervonen kertoo, että prahanrottakoirista ei välttämättä ikinä tule 100-prosenttisen sisäsiistejä. Kuvassa Annen kanssa seitsemän viikon ikäinen pentu "Louisa".Elisa Kinnunen / Yle

Sinnikkyyden, ajan ja säännönmukaisuuden lisäksi olennaista on omistajan asenne.

– Ulosviemisestä ei saisi tehdä koiralle negatiivista asiaa. Jos omistajan tunnetila muuttuu negatiiviseksi, kun se vie pentua ulos, niin kyllä koira aistii sen ja ymmärtää, että ulos menemiseen liittyy jokin negatiivinen asia, Viljanmaa huomauttaa.

Omistajan pitäisikin olla itse hyvin innostunut ja jakaa pennulle kehuja.

– Kehutaan ja ollaan varovaisen innoissaan, mutta ei kuitenkaan revetä, ettei pentu säikähdä, Tervonen vinkkaa.

Ulosviemisestä ei saisi tehdä koiralle negatiivista asiaa.

Teija Viljanmaa

Tarpeensa ulos tehneen koiran voi palkita joko kehuilla tai herkuilla, mutta useimmille koirille riittää, että omistaja on tyytyväinen. Pääasia on, että koira ymmärtää, että tarpeiden teko ulos on hyvä asia.

– Jos omistaja ei itse viihdy ulkona, on tunnetilaa vaikea valehdella koiralle. Silloin herkku on parempi, koska herkkuun ei liity ihmisen tunnetilaa, Viljanmaa toteaa.

Vahinkoja sattuu väistämättä, mutta silloin pennun rankaiseminen ei ole oikea keino.

– Silloin käy helposti niin, että pentu kokee asian ikäväksi ja saattaa alkaa mennä sisällä piiloon pissille, varoittaa Tervonen.

Koira ei ole robottieläin

Tavallisesti koiranpentu oppii sisäsiistiksi puolen vuoden iässä. Oppiminen on kuitenkin yksilökohtaista ja riippuu myös koiran rodusta.

– Kääpiökoirat ovat yleensä vaikeimpia opettaa sisäsiisteiksi. Vinttikoirissa on myös paljon sellaisia, jotka eivät meinaa oppia sisäsiisteiksi, mutta esimerkiksi metsästyskoirarodut puolestaan oppivat aika nopeasti, huomauttaa Seppälän toimipisteen koirakeskuksen opettaja Teija Viljanmaa.

– On sellaisiakin rotuja, jotka eivät välttämättä ikinä opi 100-prosenttisen sisäsiistiksi, kuten tämä oma rotu, prahanrottakoiria kasvattava Anne Tervonen kertoo.

Tärkeää on sinnikkyys siinä, että pentua viedään ulos.

Anne Tervonen

Jos kerran sisäsiistiksi oppinut koira alkaa tehdä uudestaan tarpeitaan sisälle, voi syynä olla usea eri asia. Syy voi löytyä sairaudesta, liiallisesta juomisesta illalla, eroahdistuksesta tai oman reviirin merkkaamisesta. Myös vanhat koirat ja narttukoirat juoksun aikaan voivat tehdä tarpeitaan sisälle.

– Se voi johtua monesta asiasta, mutta yksi syy voi olla se, että pentua on opetettu laiskasti sisäsiistiksi ja siinä on epäonnistuttu, Tervonen pohtii.

Koiran pitäminen tai sen sisäsiistiksi opettaminen ei ole kasvattajien mukaan mitään tähtitiedettä, mutta sellaiseksi se voi kasvaa ihmisten mielissä, koska saatavilla on paljon tietoa.

– Koira on edelleen koira 2010-luvulla, mutta pitää kuitenkin varata aikaa siihen, että ymmärtää miksi koira tekee minkäkin asian. Se ei ole mikään ohjelmoitu robottieläin, joka suorittaa vain omistajan toiveet ja tarpeet, vaan se on elollinen olento, Viljanmaa muistuttaa.

Lue lisää:

Pistikö tylsistynyt lemmikki kodin uuteen uskoon? Lähetä kuva

Lue seuraavaksi