Kiekkokannattajan kahden viikon karnevaali Pariisin keväässä: "Aikamoista pyöritystä"

Suomalaiset kiekkoturistit ovat jälleen viettäneet parin viikon vappua. Vaikka kevät on kauneimmillaan, niin Pariisi ei saa kiitosta kisajärjestelyistä.

Jääkiekon miesten MM 2017
Peter Petro puhallettavassa hevosasussa jääkiekon MM-kisoissa Venäjällä vuonna 2016
Peter Petro hevosasussa vuoden 2016 MM-kisoissa. Tänä vuonna hän on kerännyt katseita kultaisessa takissaan.Peter Petron kotialbumi

Hämeenlinnalaiselle Peter Petrolle tämänkertaiset jääkiekon MM-kisat ovat järjestyksessään jo kahdeksannet. Reissut ovat tähän mennessä painottuneet Itä-Eurooppaan, mutta tällä kertaa kisoja seurattiin Ranskan pääkaupungissa Pariisissa.

– Etukäteen ei oikein osannut sanoa mitään tästä kaupungista. Kun pari viikkoa sitten saavuttiin kisakaupunkiin, ei kisoja huomannut mistään. Täällä olivat silloin presidentinvaalit tulossa ja kansan mielenkiinto oli niissä. Jääkiekko on Ranskassa pieni laji ja Pariisi on jättimäinen kaupunki, Peter Petro sanoo.

Kisajärjestäjät eivät saa kokeneelta kisareissaajalta kovin korkeaa arvosanaa. Yksinkertaiset asiat tehdään monimutkaisesti ja mikä eilen oli sallittua, saattaa olla tänään kiellettyä.

– Aikamoista pyöritystä se touhu hallilla on ollut. Koskaan ei tiennyt mistä ovesta pääsi kulkemaan, saiko otteluun ottaa lipun mukaan tai onko kameran vienti sisälle sallittua vai kiellettyä. Nämä kaikki asiat vaihtelevat päivittäin, Peter Petro tuhahtaa.

– Halliin pääseminen on eräänlainen seikkailu. Ensiksi on turvatarkastus, jonka jälkeen on toinen turvatarkastus. Sitten on lipuntarkastus ja vasta sen jälkeen on lipunmyynti. Eihän tässä ole mitään järkeä, kun sinulla pitää olla lippu jo ennen lipunmyyntiä, Petro jatkaa.

Sveitsiläisistä mallia Rinkelinmäen katsomoon

Kisojen alla Peter Petro kertoi perinteestään, jossa hän haluaa tutustua muihin kisaturisteihin mahdollisimman paljon. ”Kansainvälisten suhteiden luominen” on hänelle yksi osa MM-kisamatkoja.

– Minskissä Valko-Venäjällä paikalliset ihmiset olivat todella ystävällisiä ja kohteliaita. Pariisin kisoissa puolestaan Sveitsin kannattajat ovat tehneet hyvän vaikutuksen käytöksellään ja huimalla kannustuksellaan.

– Kun kiekko tipahtaa jäähän, nousee jokaisen sveitsiläisen takapuoli penkistä ja he aloittavat laulamisen, joka jatkuu pelitilanteista huolimatta keskeytyksettä. Sitä kun saisi tuotua HPK:n peleihin ensi kaudeksi! mies toivoo.

Suomalaiset kannattajat on totuttu näkemään jääkiekon MM-kisoissa mitä erikoisimmissa asuissa. Partoja, peruukkeja, hattuja, päristimiä ja mitä kaikkea kaapista on mukaan sattunut lähtemään. Peter Petro on aiemmissa kisoissa pukeutunut muun muassa hevosasuun. Tänä vuonna hän on lähtenyt reissuun vaatimattomasti kultaisessa puvussa (siirryt toiseen palveluun) (Iltalehti). Ruutuaikaa on tullut enemmän kuin Juhani Tammiselle.

– Kisat ovat minulle juuri sellainen vapun jatke. Pari viikkoa saa viettää mukavaa karnevaalia ja samalla katsoa jääkiekkoa, mikä sen parempaa!