1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saimaannorppa

Video: Ensimmäinen norppa ilmestyi livekameran eteen

Huiman suosion saanut WWF:n Norppalive sai ensimmäisen vieraansa tiistaina aamupäivällä. Saimaannorppa ui kahdesti kiven ohi, mutta ei vielä noussut sille köllöttelemään.

saimaannorppa
Uutisvideot: Norppa vilahti WWF:n norppalivessä
Uutisvideot: Norppa vilahti WWF:n norppalivessä

Vuosi sitten ensimmäisen kerran nähty Norppalive (siirryt toiseen palveluun) keräsi neljässä viikossa kaksi miljoonaa seuraajaa. Tänä vuonna palvelu on kerännyt viikossa 370 000 seuraajaa.

Saimaannorpat ovat tähän asti köllötelleet jäällä, jota Saimaalla on kolean kevään takia riittänyt pitkälle toukokuuhun.

Norpat köllöttelevät mieluummin jäällä, jos sitä vain on käytettävissä. Karvanvaihtoaikaan uhanalainen eläin nousee mielellään luodoille. Norppalive-kiven tuntumassa ensimmäinen yksilö havaittiin tiistaina klo 10.40.

– Työnäytöllä sattui olemaan live auki. Joku muu havaitsi saman ja ainakin pari henkilöä ehti twiitata ennen minua, kun rupesin touhottamaan asian kanssa, WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen kertoo.

– Taitaa olla niin paljon katselijoita, että joku aina huomaa jos kivellä alkaa tapahtua.

Yksilön tunnistaminen vielä auki

Livekamera on asetettu samalla luodolle kuin vuosi sitten. Palvelu on tuotettu WWF:n, Itä-Suomen yliopiston sekä luontokuvaaja Juha Taskisen yhteistyönä.

WWF selvittää, voiko tiistaina kameran ohi sukeltaneen norpan tunnistaa videosta. Tunnistaminen ei kuitenkaan ole todennäköistä, sillä norppa ei noussut kivelle esittelemään kylkikuvioitaan.

Norppaliven tarkoitus on vuonna lisätä ihmisten tietoisuutta saimaannorpasta, sen elintavoista sekä kasvattaa halua suojella maailman harvinaisinta hyljettä.

Tuoreimman, vuonna 2016 arvion mukaan Saimaalla elelee 360 norppaa.

Lue seuraavaksi