Presidentti Koiviston kuolema kosketti surukirjan allekirjoittajia syvästi: "Hän oli suuri valtiomies"

Presidentinlinnassa avattuun surukirjaan voi käydä kirjoittamassa surunvalittelunsa perjantaihin mennessä.

Mauno Koivisto
Uutisvideot: Presidentti Koiviston surukirja avattiin
Uutisvideot: Presidentti Koiviston surukirja avattiin
Mauno Koiviston muistotilaisuus linnassa.
Mauri Ratilainen / AOP

Hieman ennen aamukymmentä tiistaina Presidentinlinnan turvamiehet päästivät ensimmäiset kansalaiset sisään linnaan. He saivat todistaa, kun presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio avasivat presidentti Koiviston muistoksi surukirjan.

Yhtenä ensimmäisten joukossa Koiviston surukirjan kävi allekirjoittamassa helsinkiläinen Outi Laurikainen, jolla oli henkilökohtaisia muistoja presidentti Koivistosta ja hänen perheestään.

– Isäni oli arkkitehti ja hän piirsi Työväen Säästöpankin talon Hakaniemessä. Koivisto ei ollut vielä presidentti, kun hän kävi meidän kesäpaikassa Villingissä isän luona kylässä, Laurikainen muisteli.

– Pari vuotta myöhemmin hän tuli sinne isän 70-vuotispäiville. Sen muistaa kaikki, kun oli elokuun ensimmäinen päivä ja niin kuuma kuin vain voi olla.

Outi Laurikainen
Outi LaurikainenYle

Laurikainen kuvasi Koiviston elämäntyötä "ihan ihmeelliseksi". Viimeisen kerran hän kohtasi Koiviston viitisen vuotta sitten raitiovaunussa.

– Silloin tajusin, että se on totta, että hän kulkee jopa kaksi kertaa päivässä retkellä.

Myös Mailis Taskinen kävi jättämässä ystävänsä kanssa surunvalittelunsa kirjaan. Presidentin kuolema oli koskettanut myös heitä.

– Tuntui yllättävänkin voimakkaasti ja henkilökohtaisesti, kun olemme aikalaisia, Taskinen sanoi.

Viime päivien Koiviston muistelu on tuonut Taskiselle mieleen "hyviä asioita".

– Hän oli aikanaan fundeeraava ja ulosannista oli vähän vaikea saada selvää, että mitä hän oikein tarkoitti, mutta pitkällä tähtäimellä hän oli hyvin viisas mies, joka vei meitä EU:hun ja länteen.

Eeva Pulkkinen
Eeva PulkkinenYle

Helsinkiläinen Eeva Pulkkinen oli myös jo aamulla varhain Presidentinlinnassa surukirjan vuoksi. Hänen mielessään Koiviston kuolema on ollut viime päivinä enemmänkin.

– Sytytin kynttilän silloin, kun kuulin sen. Yksin kun on niin ei voi jutella, mutta on se ajatuksissa, Pulkkinen sanoi.

– Kyllä ikävä on. Hän oli suuri valtiomies.

Mauno Koiviston muistotilaisuus linnassa.
Mauri Ratilainen / AOP