1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jätehuolto

Jätekukko lahjoittaa biojätepusseja noin vuoden tarpeisiin

Ilmaisia biopusseja voivat tilata kotitaloudet, jotka ovat liittyneet biojätteiden erilliskeräykseen. Jakelu toteutetaan kahdessa erässä keväällä ja syksyllä.

jätehuolto
Biojätettä astiassa.
Yle

Jäteyhtiö Jätekukko tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden tilata ilmaisia biojätepusseja noin vuoden tarpeisiin.

Biopusseja voivat tilata ne kotitaloudet, jotka ovat liittyneet biojätteen erilliskeräykseen viimeistään 25. huhtikuuta. Mukana on 62 000 alueen kotitaloutta ja tilausmahdollisuus on myös niin sanottujen biokimppojen osakkailla.

– Erilliskeräyksellä tarkoitetaan biojätteen lajittelua ja keräämistä kiinteistön jätetilassa olevaan keräysastiaan, jonka tyhjentää biojätettä keräävä jäteauto, selventää Jätekukon palvelupäällikkö Piia Moilanen yhtiön tiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)

Jakelu toteutetaan kahdessa vaiheessa: tänä keväänä ilmaispusseja voivat tilata Jätekukon asiakkaat lukuun ottamatta suurinta osaa kuopiolaisista. Kuopion postinumeroalueilla 70100–70870 jakelu toteutetaan syksyllä.

Kevään biopussijakelun tilausohjeet postitetaan koteihin toukokuussa tästä viikosta lähtien ja syksyn jakelun ohjeet syyskuussa.

Jätekukko haluaa vauhdittaa biojätteen oikeaoppista lajittelua

Jätekukko kuljettaa kerätyn biojätteen Kuopion Biotehtaalle, jossa jätteistä erotetaan kaasu ja arvokkaat ravinteet suljetussa prosessissa. Prosessi jalostaa laadukasta lannoitevalmistetta. Kaasu siirretään Kuopion Energian moottorivoimalaitokseen, jossa kaasusta tuotetaan energiaa sähkö- ja kaukolämpöverkkoon.

Sekajätteen seassa biojäte päätyy Riikinvoiman ekovoimalaitokselle Leppävirralle, joka tekee sekajätteestä lämpöä ja sähköä. Laitoksella biojäte heikentää lämmöntuottoa, ja biojätteen sisältämät suolat voivat syövyttää laitteistoja, Jätekukko muistuttaa.

Lue seuraavaksi