Turussa vieraillut Plácido Domingo uskoo, että kapellimestari Esa-Pekka Salonen on Suomen seuraava suuri säveltäjä

76-vuotias Domingo jakoi Turussa kulttuuriperintöpalkintoja ja tutustui Jean Sibeliuksen elämään.

Oopperatähti Placido Domingo tutustui Turun-vierailunsa aikana muun muassa Jean Sibeliuksen elämään. Kuva: Kari Vainio / Turun kaupunki

Ei puhettakaan siitä, että maailmantähti hidastaisi tempoa. Uusi ohjelmisto pitää Plácido Domingon, 76, mielen virkeänä.

– Olen kypsässä vaiheessa urallani, ja toivon vain, että voin jatkaa kuten ennenkin. Opettelen yhä uusia oopperarooleja ja johdettavaksi myös sinfonisia teoksia. En voi valittaa, Domingo sanoo.

Edes Plácido Domingo ei saa aikaa pysäytettyä, vaikka vuosikymmenten varrelle mahtuu lukuisia kuolemattomia oopperarooleja. Parin seuraavan viikon aikana tähti esiintyy Wienissä, Lissabonissa ja Berliinissä, mutta ajatukset käväisevät myös tulevaisuuden eläkepäivissä.

– Jos asiat pysyvät tällaisina, kunnes jättäydyn eläkkeelle, olen onnellinen, Domingo sanoo.

Hehkutusta Esa-Pekka Saloselle

Maanantaina oopperatähti vieraili aurinkoisessa Turussa ja tutustui Sibelius-museon näyttelyihin. Plácido Domingolle ovet avattiin poikkeuksellisesti maanantaina.

Suomalaisista kapellimestareista kertova vaihtuva näyttely sai Domingon muistelemaan yhteistä aikaa Esa-Pekka Salosen kanssa Yhdysvalloissa. Salonen johti Los Angelesin filharmonikkoja 17 vuotta aina vuoteen 2009 saakka. Domingo aloitti Los Angelesin oopperan johtajana vuonna 2003 ja jatkaa vieläkin.

– Jaoimme pukuhuoneen keskenämme, Domingo nauraa ja nostaa samalla Salosen suurten suomalaissäveltäjien joukkoon.

– Salonen suhtautuu tällä hetkellä hyvin vakavasti säveltämiseen ja jatkaa sillä tavalla Sibeliuksen ja muiden suurten säveltäjien perinnettä. Salonen on hieno kapellimestari mutta myös upea säveltäjä, Domingo hehkuttaa.

Plácido Domingo Kuva: Kari Vainio / Turun kaupunki

Pavarottin leski ja tytär mukana

Vaikuttavan soolouransa lisäksi Domingo muistetaan yhtenä kolmesta tenorista. Maailma meni 1990-luvulla sekaisin oopperasta Plácido Domingon, José Carrerasin ja Luciano Pavarottin yhtesesiintymisistä. Konsertteja järjestettiin vuoteen 2003.

Pavarotti esiintyi viimeisen kerran Torinon talviolympialaisten avajaisissa vuonna 2006. Hän kuoli seuraavana vuonna eli tasan kymmenen vuotta sitten.

Turussa Domingon seurueeseen kuuluivat Pavarottin leski Nicoletta Mantovani ja parin yhteinen tytär Alice Pavarotti, joka kokosi kännykkäänsä muistoja isästään merkkivuoden tapahtumia silmällä pitäen.

– Pavarotti pysyy aina sydämissämme, Domingo lausui videolle.

Aikaa riittää myös kulttuuriperinnön vaalimiseen

Domingo konsertoi Suomessa viimeksi vuonna 2011, mutta tällä kertaa maailmantähti jakoi kulttuuriperintöpalkintoja Europa Nostra -järjestön puheenjohtajana Mikaelinkirkossa. Viime vuonna tapahtuma järjestettiin Domingon synnyinkaupungissa Madridissa. Ensi vuonna matkataan Berliiniin.

Palkittujen joukossa oli turkulainen Paavo Nurmi -hanke, jonka myötä kulttuuriperinnön käsite laajeni ensimmäistä kertaa urheiluun. Domingolle päivä oli yhtä minuuttiaikataulua, mutta 2010-luvun alussa alkanutta puheenjohtajuuttaan järjestössä hän ei kadu.

– Meillä työskentelee asialle omistautunutta ja vaikutusvaltaista väkeä, joka pystyy vaalimaan tämän hienon maanosan kulttuuriperintöä, Domingo toteaa.

Plácido Domingo jakamassa kulttuuriperintöpalkintoja Mikaelinkirkossa. Kuva: Kari Vainio / Turun kaupunki

Europa Nostran suojelukohteita ovat muun muassa Helsinki-Malmin lentoasema, Tallinnan Patarein merilinnoitus Virossa ja Pyhän Antonius Padovalaisen luostari Extremadurassa Espanjassa.

– Viidenkymmenen vuoden aikana on entisöity kirkkoja, museoita ja kouluja, tiedäthän, tehty töitä tärkeiden asioiden eteen, Domingo sanoo.

Vanhat kollegat jyräävät

Sibelius-museossa Domingo nosti maljan vanhan ystävänsä, basso Matti Salmisen kanssa.

– Suomi on todella tärkeä maa klassisen musiikin maailmassa. Täältä tulee hämmästyttävä määrä laulajia, Domingo ihmettelee.

Oopperalaulajat Plácido Domingo (vas.) ja Matti Salminen. Kuva: Kari Vainio / Turun kaupunki

Uuden polven suomalaislaulajilla on tosin vielä tekemistä Domingon huomion voittamisessa. Salmisen lisäksi puheissa vilahtelevat Suomea maailmankartalle vieneet Karita Mattila ja Martti Talvela (1935–1989).

– Aikanaan olimme Martti Talvelan kanssa hyvin läheisiä. Usein suomalaislaulajat erikoistuvat Wagneriin, joten sillä kentällä heitä tapaa paljon, Domingo toteaa.

Ei kahta ilman kolmatta

Turkuhallissa kaksi kertaa 1990-luvulla esiintynyt oopperatähti muistelee, kuinka hän viimeksi oli saapunut kaupunkiin talvisena aamuyönä. Herättyään iltapäivällä puoli kolmen aikaan hän sai huomata, että taas on pimeää.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun näen auringon Turussa, Plácido Domingo nauraa.

– Kaunis sää tekee ihmiset onnellisiksi, hän lisää.

Se on Domingon mielestä tärkeää, sillä juuri onnellisuus antaa hänelle energiaa. Onnen osasina ovat 55 vuotta jatkunut avioliitto, lapset ja lapsenlapset. Sekä tietenkin musiikki.

Milloin Plácido Domingo nähdään taas konserttilavalla Suomessa? Maailmantähti valitsee paikallisen näkökulman ja viittaa kahteen edelliseen kertaan Turussa:

– Sanovat, ettei kahta ilman kolmatta. Toivon, että tulen vielä jonain päivänä takaisin.