Hyppää sisältöön

Teollisuuden palkansaajat kokovat voimansa – uusi suurliitto synnytetään tänään

SAK:hon kuuluvat Metalliliitto, Puuliitto ja TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto yhdistyvät Teollisuusliitoksi.

Puuliiton, Metalliliiton ja TEAM:in puheenjohtajat Jari Nilosaari, Riku Aalto ja Heli Puura Kuva: Puuliitto, Martti Kainulainen / Lehtikuva, Pekka Sipola / TEAM

Metalliliitto kokoontuu tänään Helsingissä historialliseen, ylimääräisen liittokokoukseen, joka näillä näkymin jää vuonna 1899 perustetun mahtiliiton viimeiseksi.

Tarkoitus on nimittäin sopia uuden, teollisuusalojen palkansaajia edustavan suurliiton perustamisesta. Metalli, Puuliitto ja teollisuusalojen TEAM yhdistyvät jättiliitoksi, jossa on noin 230 000 jäsentä.

Uuden liiton nimi on Teollisuusliitto ry. Sen edustamien alojen osuus Suomen viennistä on noin 75 prosenttia.

Puuliiton ja TEAM:in valtuustot ovat samalla kokoontuneet sopimaan toimintansa lakkauttamisesta yhteensulautumista varten. Puuliitto teki asiasta päätöksen jo eilen.

Uuden liiton syntyminen on tarkoitus sinetöidä jo tänään, ellei asian käsittely pahasti veny. Metallin liittokokous jatkuu huomenna, jolloin valitaan uuden suurliiton johtajat.

Perustettavan Teollisuusliiton puheenjohtajaksi on nousemassa Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto. Yhteinen työttömyyskassa ja uuden liiton täysimääräinen toiminta käynnistyvät ensi vuoden alussa.

Työmarkkinoiden painopiste liittoihin

Rivien yhdistämistä on palkansaajapuolella puuhattu jo pitkään. Mutta yksittäisille liitoille vallasta ja itsenäisyydestä luopuminen on myös tuskien tie.

Joulun alla Teollisuusliittohankkeessa neljäntenä mukana ollut Paperiliitto irtautui yllättäen fuusiosta.

Tätä aiemmin keskusjärjestötasolla yritetty SAK:n ja STTK:n yhdistyminen epäonnistui.

Suunta työmarkkinoilla on selvä. EK on irtautunut keskusjärjestötason sopimisesta ja tulevat neuvottelut käydään liittojen välillä. Siksi palkansaajien vientiliitot haluavat koota edunvalvontavoimiaan.

Syksyn työmarkkinakierroksella vientiliittojen sopimusten on toivottu ohjaavan muidenkin alojen palkkakehitystä. Vaikka fuusio valmistuu vasta vuoden vaihteessa, on Metallin, Puuliiton ja TEAM:in yhteispeli yhdistymispäätöksen jälkeen varmasti saumatonta.

Myös synergiaetuja ja säästöjä haetaan, vaikka irtisanomisia ei ole tarkoitus tehdä. Yhdistyvien liittojen henkilöstö siirtyy uuteen Teollisuusliittoon vanhoina työntekijöinä.

.
.