Maksukanavat siirtyvät antenniverkossa teräväpiirtoon – Räikkönen ja Bottas katoavat osalta taivaan tuuliin

Formuloita ja MM-kiekkoa välittävät maksukanavat siirtyvät kanavanippuihin, joiden näkyvyysalue kutistuu aiemmasta. Vaihtoehtoja ovat netti tai lautasantenni.

Kotimaa
Tuomas Tarkiainen ja Seppo Schadewitz
Etelä-Savon Antennin yrittäjä Tuomas Tarkiainen ja asiakas Seppo Schadewitz.Esa Huuhko / Yle

Keskiviikon vastaisena yönä tehtävä muutos koskee kanavaviritysten osalta kaikkia antennikoteja. Maksu-tv-kanavien tarjonta supistuu arviolta vajaassa 200 000 suomalaiskodissa. Maksulliset kiekkolähetykset ja formula-kisat katoavat näissä talouksissa antenniverkosta kokonaan.

Antenniverkon maksu-tv-kanavat siirtyvät keskiviikon vastaisena yönä teräväpiirtotekniikkaan. Samalla ne vaihtavat Digitan ylläpitämässä antenniverkossa c-kanavanipusta d-kanavanippuun (siirryt toiseen palveluun). C-nippu on tavoittanut 93 prosenttia suomalaisista. D-kanavanipun peitto on 85 prosenttia.

Juvalaisella Etelä-Savon Antennin yrittäjällä Tuomas Tarkiaisella on pitänyt viime viikot kiirettä. Asiakkaat ovat kyselleet katoavien kanavien perään. Moni on herännyt muutokseen viime hetkellä.

– Tämän viikon osalta kalenteri on täynnä, mutta jatketaan päivää illasta mattimyöhäisten varalta, Tarkiainen tuumi tiistaina kantaessaan lautasantennia Seppo Schadewitzin katolle Juvan Vehmaassa.

Tarkiaisen mukaan Digitan d-nipun ja DNA:n vhf-verkon ulkopuolelle jää yllättävänkin paljon katvealueita.

– Max ja Sport ykkönen ja kakkonen ovat katsotuimmat kanavat maksupuolella ja ne jäävät isoilta alueilta pois. Vaihtoehtona on ottaa nettipalvelu tai lautasantenni, Tuomas Tarkiainen muistuttaa.

"Kaikkemme olemme tehneet, että viesti on mennyt perille"

Maksu-tv-operaattori DNA:n viihdeliiketoiminnan johtaja Mikko Saarentaus kertoo, että asiakkaille muutoksista on pyritty kertomaan mahdollisimman hyvin.

– Jokaiseen on otettu yhteyttä henkilökohtaisesti, kirjeitse ja jopa soittamalla. Kaikkemme olemme tehneet, että tieto menee perille, Saarentaus huokaa.

Maksukanavien antennijakelun peitto on keskiviikosta lähtien 85 prosenttia suomalaisista, joten sitä vailla on noin 400 000 suomalaista. Aiempi kanavanippu kattoi noin 93 prosenttia kansalaisista, joten maksukanavien katselumahdollisuus antenniverkossa päättyy noin 200 000 taloudessa.

Se, kuinka monen maksukanava pimenee yön aikana, on arvoitus.

– Maksukorttien määrä on liikesalaisuus, Mikko Saarentaus kertoo.

DNA:n verkko voi olla vaihtoehtona

Muutamien Suomen kaupunkien ja ympäryskuntien alueella maksukanavat voi tavoittaa suuntaamalla antennin uudelleen. Tällaisia alueita ovat ainakin Mikkeli, Savonlinna, Joensuu ja Kajaani. Niissä toimii DNA:n ylläpitämä antenniverkko. (siirryt toiseen palveluun)

Niiden ympärillä olevissa maakunnissa maksukanavat katoavat antenniverkosta kokonaan. Siellä ne voi saada näkyviin verkko- tai satelliittijakelun kautta.

Juvan Vehmaassa Seppo Schadewitz valitsi lautasantennin, sillä operaattori tarjosi ilmaisen asennuksen ja ensimmäiset kolme kuukautta katselua ilmaiseksi.

– Minulle tarjottiin vaihtoehtoa, jossa olisimme nähneet formulat kännykän kautta. Se ei meille sovi, sillä vaimolla ei sellasita kännykkää ole. Meillä oli vanhastaan hieman kokemusta lautasantennista, joten päädyimme siihen. Tässä on tällainen kolmen kuukauden koeaika, Schadewitz pohdiskeli.

Toinen vaihtoehto olisi ollut katsoa kanavia netin kautta. Se voi vaatia kuitenkin etenkin haja-asutusalueella ylimääräistä vaivaa.

– Liikkuva kuva vaatii sen 10 megabitin nopeuden. Se voi vaatia ylimääräistä ulkoista antennia ja vahvistinta, pelkkä mokkula ei aina riitä, Tuomas Tarkiainen kertoo.