Hyppää sisältöön

Viimeisetkin matkalla tabloidiin: Keskipohjanmaa kuulostelee lukijoiden kantoja koeversiolla

Viisi suomalaislehteä käyttää vielä suurempaa lehtikokoa. Helmikuussa broadsheet-lehtien joukko harvenee, kun Keskipohjanmaan koko muuttuu lopullisesti pienempään tabloidiin.

Keskipohjanmaa-lehden ensimmäinen koetabloid lukijoille. Kuva: Iina Kluukeri / Yle

Keskipohjanmaa julkaisi tiistaina ensimmäisen lukijoille suunnatun version tabloid-kokoisesta maakuntalehdestä. Julkaisu siirtyy kokonaan tabloidiin ensi helmikuussa.

Tiistaina ilmestynyt numero on koeversio, jonka avulla kirjapainoyhtiö kuulostelee lukijoiden mielipiteitä entistä pienemmästä lehtikoosta.

– Kovin paljon palautetta ei ole vielä tullut, mutta viestit ovat olleet yllättävän myönteisiä. Muutaman lukijan silmään on ottanut se, että kuvat ovat heidän mielestään suhteessa liian suuria. Sitä tasapainoa meidän on mietittävä, päätoimittaja Kauko Palola sanoo.

Palolan mukaan lehtiuudistusta tehdäänkin yhdessä lukijoiden kanssa.

– Lukijoillehan me lehteä teemme. Mallilehtiä tehdään vielä ehkä yksi tai kaksi ennen kuin siirrymme lopullisesti pienempään kokoon.

Muutokseen viimeisten joukossa

Keskipohjanmaa on viimeisiä suomalaislehtiä, jotka siirtyvät broadsheetistä tabloid-kokoon. Suurilevikkisimmistä lehdistä enää vain Turun Sanomat ja Maaseudun Tulevaisuus ovat broadsheet-kokoisia.

Suurempi sivukoko on käytössä Keskipohjanmaan lisäksi pohjalaislehdissä Ilkassa ja Pohjalaisessa.

Pitkän pohdinnan taustalla on Keskipohjanmaan päätoimittajan Kauko Palolan mukaan huoli siitä, miten ilmoitusasiakkaat suhtautuvat muutokseen.

– Halusimme olla varovaisia. Ilmoitusasiakkaiden kanssa asiaa on jumpattu, ja uskon, että myös aika monet asiakkaat odottivat muutosta. Jos asiakas käyttää useampaa ilmoituskanavaa, on ilmoituksia hankala tehdä molempiin kokoihin.