1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Donald Trump

Trump: Minulla oli täysi oikeus jakaa tietoja Venäjän kanssa

Trumpin mukaan hänen Venäjän ulkoministerille ja suurlähettiläälle kertomansa tiedot koskivat terrorismia ja lentoturvallisuutta. Trump tviittasi haluavansa Venäjän vahvistavan terrorismin ja äärijärjestö Isisin vastaista taistelua.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasivat Valkoisessa talossa 10. toukokuuta. Kuva: EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo Twitter-tilillään kertoneensa Venäjälle tietoja suunnitellussa Valkoisen talon tapaamisessa. Trumpin mukaan hänellä on presidenttinä täysi oikeus tietojen jakamiseen.

Sanomalehti Washington Postin mukaan Trump paljasti erittäin salaisia tiedustelutietoja Venäjän ulkoministerille ja suurlähettiläälle, kun nämä vierailivat Valkoisessa talossa viime viikolla. Lehti perusti uutisensa hallinnossa työskenteleviin, nimettömiin lähteisiin.

Trump: Tiedot koskivat terrorismia ja lentoturvallisuutta

Trumpin mukaan hänen kertomansa tiedot koskivat terrorismia ja lentoturvallisuutta. Hän perusteli haluavansa Venäjän vahvistavan terrorismin ja äärijärjestö Isisin vastaista taistelua.

Venäläisille kerrotut tiedot käsittelevät Washington Postin mukaan Isisiä, ja Yhdysvaltojen kerrotaan sopineen alkuperäisen tiedustelulähteen kanssa, ettei niitä luovuteta venäläisille.

Tarkkoja yksityiskohtia vuodetusta tiedosta ei ole kerrottu, mutta niiden on kerrottu käsitelleen lentomatkustamiseen kohdistunutta uhkaa. Uhka liittyi Isisiin, Syyriaan ja kannettavien tietokoneiden käyttöön lentokoneissa.

Lisäksi Trump olisi kertonut Venäjälle, mistä Syyrian kaupungista tiedustelupalvelu olisi tietonsa hankkinut.

Tietolähteen kanssa oli tiettävästi sovittu, että tietoja ei olisi saanut luovuttaa venäläisille. Tämä voi tarkoittaa sitä, että Yhdysvaltain liittolaiset saattavat olla jatkossa vastahakoisia jakamaan tietojaan Yhdysvaltojen kanssa.

Lähteet: Reuters