Savonlinnalla edessään omaan napaan tuijottelua: "Täällä on kaikki, mitä ihminen tarvitsee"

Savonlinnassa pohditaan, miten positiivinen vire kasvaisi ihmisten mielissä ja kaupunki tuntuisi hyvältä paikalta elää ilman yliopistokampustakin. Katseet kääntyvät elämänlaatuun, jota voisi markkinoida paluumuuttajille.

rakennemuutos
Savonlinnan keskusta ilmasta kuvattuna.
Paavo Koponen / Yle

Töitä on tehtävä, että Savonlinnan pääkatua Olavinkatua ajellaan jatkossakin. OKL:n lopettamispäätös, pikkuhiljaa kuihtunut kampus, valtiovallalta saamatta jääneet kompensaatiot, vanheneva väestö ja työttömyys voisivat vetää mieltä matalaksi, mutta Savonlinnan valtuuston ja yrittäjien johdosta löytyy positiivista ajattelua.

32-vuotias Anna-Kristiina Mikkonen (sd.) on itse käynyt maailmalla opiskelemassa ja töissä, mutta näkee nyt kotikaupungin vahvuudet.

– Puitteethan meillä on ihan huikeat täällä, joten niiden hyväksikäyttämistä kaikilla mahdollisilla tavoilla kestävästi tulee kannustaa ja kehittää.

Siis työpaikkoja, joiden kautta asukkaita ja elinvoimaa. Yhteisellä kukkarolla valtuuston puheenjohtajana toiselle kaudelle jatkava Mikkonen uskoo myös käytävän.

– Kaupunkihan luo toimintaedellytyksiä, lähtökohtainen tavoite on, että luodaan yrityksille mahdollisuuksia toimia.

Uusi valtuusto aloittaa kesäkuussa

Anna-Kristiina Mikkosella, joka oli kaksi ensimmäistä kauttaan valtuuston kuopus, alkaa jo neljäs kausi Savonlinnan valtuustossa. Hän uskoo uusien valtuutettujen tuovan myös uusia ajatuksia. Savonlinnan 51 valtuutetusta puolet vaihtui kuntavaaleissa.

Varmasti ei itse edes tajuta miten hieno kaupunki tämä on ja miten hieno täällä on asua,

Savonlinnan kaupunginvaltuutettu ja yrittäjien puheenjohtaja Eero Piironen, kesk.

Ikätoveri 32-vuotias Eero Piironen (kesk.) jatkaa valtuustossa. Savonlinnan Seudun Yrittäjien puheenjohtaja uskoo kotiseuturakkauden voimaan.

– Omien keskustelujeni perusteella todella moni haluaisi tulla takaisin jos täällä olisi työpaikka. Siksi ne työpaikat olisivat niin tärkeitä, että paluumuuttajiakin olisi paljon enemmän. Varmasti ei itse edes tajuta miten hieno kaupunki tämä on ja miten hienoa täällä on asua, hehkuttaa Eero Piironen.

Yrittäjähenkeä löytyy

Savonlinnan Olavinkatua laitetaan parhaillaan kuntoon uudella kivetyksellä.

– Savonlinnassa on kaikki se, mitä ihminen tarvitsee. Täällä on peruspalvelut kunnossa, infra toimii hyvin, kaikki on lähellä. On luonto, puhtaus ja turvallisuus. Kaikki nämä peruselämän edellytykset täällä löytyvät mainiosti, kehuu Anna-Kristiina Mikkonen.

Työpaikkojen luomiseen sen enempää Mikkosella, kuin Piirosellakaan ei ole ihmelääkkeitä. Yrittäjyys lähtee muualta kuin valtuuston kehotuksesta. Piironen on itse yrittäjä, joten tuntee kentän.

– Yrittäjähenki on täällä ihan hyvä. Ja yrittäjien välinen yhteistyö on hyvää. Joten niillä lääkeillä sitten varmasti mennään eteenpäin.