Hyppää sisältöön

Pölönen pääsee lopulta ohjaamaan leffan sodanjälkeisestä asutustoiminnasta – "Maton alle lakaistu ajanjakso"

Elokuvaohjaaja Markku Pölösen uutukaisessa nähdään Hymyilevä mies -elokuvan tähti Oona Airola.

Elokuvaohjaaja Markku Pölönen Joensuun taitokorttelissa. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Jatkosodan jälkeen, varakkaaseen perheeseensä välit rikkova Anni ja varaton, sodassa haavoittunut Veikko muuttavat valtion osoittamalle kylmälle tilalle. Se on käytännössä perkaamaton palanen maata. Arjen vaikeuksien keskellä päähenkilöiden menneisyys kiskoo heidät erilleen, mutta rakkaus pitää yhdessä.

Näin esitellään juuri Suomen elokuvasäätiöltä 700 000 euron tuotantotuen saanut Oma maa.

Joensuulainen Markku Pölönen ohjaa jatkosodan jälkeisestä asutustoiminnasta kertovan elokuvan, jonka tuottajina ovat Jukka Helle, Markus Selin, Risto Salomaa ja Jukka Vidgren.

Sodan jälkeen rintamamiehille ja sotainvalideille annettiin palanen omaa maata, josta elokuvan nimikin juontaa juurensa.

– Ruokkoamattomaan metsään piti tehdä palsta. Täytyi aloittaa täysin alusta. Sodanjälkeinen asutustoiminta on täysin maton alle lakaistu historiallinen ajanjakso, ihmettelee Pölönen.

Tuotantoyhtiönä on Solar Films Inc. Oy. Pääosassa nähdään Hymyilevästä miehestä tunnettu Oona Airola.

– Olemme tosi iloisia. Hän on upea näyttelijä. Elokuva kertoo naisten näkökulman sodanjälkeisenä jälleenrakentamisen aikana.

Oona Airola näytteli nyrkkeilijän vaimoa Raija Mäkeä elokuvassa Hymyilevä mies. Kuva: Kuokkasen Kuvaamo, © Elokuvayhtiö Aamu 2016

Paula Vesala dramaturgina

Kuvaukset alkavat elokuussa ja keskittyvät enimmäkseen Pohjois-Karjalaan. Avustajien etsiminen alkaa piakkoin.

– Pohjoiskarjalaisten avustajien oleminen kuvassa on niin oikeanlaista, ettei heitä tarvitse hirveästi ohjata. Teemme kaksi–kolme joukkokohtausta, joihin etsitään niin sanottuja epookkinaamoja. Moderneja, 1940-luvun ja 1700-luvun kasvoja, luettelee Pölönen.

Olen kirjoittanut tätä Antti Heikkisen kanssa, yksinäni ja nyt Paula Vesalan kanssa.

Markku Pölönen

Omaa maata on hierottu jo kuusi vuotta. Välillä suunnitelmissa oli tv-sarjakin. Käsikirjoituksia on tehty 16.

– Olen kirjoittanut tätä Antti Heikkisen kanssa, yksinäni ja nyt Paula Vesalan kanssa. Vesala on ollut dramaturgina. Vanha konkari Matti Ijäs on antanut sivusta epävirallista tukea, sanoo elokuvaohjaaja Markku Pölönen tyytyväisenä.