Tällä työpaikalla voidaan hyvin – "Pomo ja työkaverit ratkaisevat"

Ihmissuhteet työpaikalla
Ristiinan päiväkodin työntekijöitä lasten kanssa
Maarit Koskela, Henna Mäntynen ja Sanna Piiroinen viihtyvät työssään.Riina Kasurinen/Yle

Ristiinan päiväkodissa Mikkelissä työntekijät voivat hyvin. Niin hyvin, että hakivat itse itselleen kaupungin omassa kilpailussa kunniamainintaa työhyvinvoinnista. Ja saivat sen.

Päiväkodin työntekijöiden mielestä työpaikalla on hyvä ilmapiiri ja töihin on mukava tulla.

– Täällä työ on vaihtelevaa ja rikasta. Täällä on kaikenlaisia tunteita ja työtä saa tehdä omalla persoonallaan, lastentarhanopettaja Maarit Koskela kertoo.

Kahvihetkiin kuuluu se, että puhutaan muutakin kuin työjuttuja.

lastenhoitaja Henna Mäntynen

Maarit Koskela ja lastenhoitajat Henna Mäntynen ja Sanna Piiroinen kehuvat Ristiinan päiväkodin hyvää henkeä. Työkavereilla on työntekijöille suuri merkitys. Lastenhoitaja Henna Mäntysen mielestä se on jopa tärkein asia työhyvinvoinnissa.

– Me olemme erilaisia ja hyväksymme sen, mitä erilaisuus tarkoittaa. Kahvihetkiin kuuluu se, että puhutaan muutakin kuin työjuttuja. Tiedetään työkaverista muutenkin mitä hänen arkeensa kuuluu, mitä lapsille kuuluu ja niin poispäin. Kaikenlaista höpinää on siinä kahvin lomassa, Mäntynen kertoo.

Päiväkoti on työympäristönä usein meluisa ja hulinaa riittää. Siinäkin työkaverit ovat apuna.

– Me ollaan jokainen sellaisia, että osaamme piristää ja nostaa päivän tunnelmaa. Tietysti myös kotiväki vaikuttaa ja omat harrastukset. Se on monen osa-alueen summa. Kun asiat ovat hyvin kotona ja töissä niin silloin jaksaa, Piiroinen kuvailee.

Oma asenne pelastaa, jos pomo ja työkaverit eivät

Paitsi työkaveri, myös esimies vaikuttaa ristiinalaisten työhyvinvointiin.

– Esimiehellä on iso rooli niin hyvässä kuin pahassakin. Esimiehen pitää kuunnella, olla läsnä ja tukea, mutta tarvittaessa myös patistaa ja vaatia, Koskela sanoo.

– Ja täällä tehdään paljon kehittämistä. Keksitään uusia juttuja ja pysytään virkeinä täällä töissäkin. Esimerkiksi vaihdellaan vähän päivärytmiä tai käydään retkillä, Mäntynen sanoo.

Työkaverit voivat ymmärtää ja jeesata, ettei pahan tuulen kierre lähde leviämään.

lastentarhanopettaja Maarit Koskela

Hyviä työkavereita tai esimiestään harva pääsee valitsemaan. Omaan asenteeseen voi kuitenkin vaikuttaa, Mäntynen, Piiroinen ja Koskela toteavat.

– Jos itse tulet töihin hyvällä tuulella niin se tarttuu toisiinkin. Toisaalta jos tulet pahalla päällä, niin kohta moni muukin on, Piiroinen sanoo.

Ja jos pahalla tuulella olisikin, niin siitä on hyvä sanoa työkavereille, Koskela jatkaa.

– Työkaverit voivat ymmärtää ja jeesata tilannetta, ettei pahan tuulen kierre lähde leviämään.