Hyppää sisältöön

Ukraina sulkee venäläisen sosiaalisen median

Ukrainan johdon päätökset voivat vaikuttaa jopa 25 miljoonan ukrainalaisen sosiaalisen median käyttöön.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko on antanut asetuksen, joka laajentaa Venäjää koskevia pakotteita. Asetus koskee erityisesti venäjänkielistä internetiä.

Porošenkon määräyksen mukaan venäläinen sosiaalinen media ja venäläiset internetin hakukoneet kielletään. Määräys on voimassa kolme vuotta.

Venäjänkielinen sosiaalinen media on Ukrainassa hyvin suosittu. Esimerkiksi "Venäjän Facebookilla", VKontaktella, on 16 miljoonaa päivittäistä käyttäjää ja se oli maaliskuussa Ukrainan toiseksi suosituin nettisivu.

Samalla määräyksellä kiellettiin mm. VKontakten kaltainen sivusto Odnoklassiki (Luokkakaverit), hakukone Yandex ja sähköpostipalvelu Mail.ru.

Lisäksi pakotteiden kohteiksi joutuvat TV-yhtiöt NTV ja Russia Today, uutistoimisto RIA Novosti sekä kyberturvallisuusyhtiö Kaspersky Lab. Eräitä venäläisiä TV-sarjoja, elokuvia ja kirjoja kielletään.

Ukraina sanoo laajentavansa venäläisiä lentoyhtiöitä koskevaa kieltoaan. Venäläisyhtiöt eivät nytkään saa käyttää Ukrainan ilmatilaa.

Venäjä pitää Ukrainan toimia "hysteriana" ja harkitsee vastatoimia, kertoo Pravda-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Mail.ru, joka omistaa VKontakten ja Odnoklassikin sanoo, että Ukrainan päätöksellä on poliittiset tarkoitusperät.

– Me emme koskaan ole sekaantuneet politiikkaan. Emme ole rikkoneet ainoatakaan Ukrainan lakia, Mail.ru harmittelee tiedotteessaan.

Porošenkon määräys on seurausta Venäjän suorittamasta Krimin niemimaan valtauksesta ja tuesta Itä-Ukrainan separatisteille.

Lähteet: AFP, Reuters

.
.