Puutiaisaivokuumerokotteita otetaan edelleen paljon Pohjois-Savossa

Tautitapauksia ei ole havaittu maakunnassa vuoden 2015 jälkeen. Mikäli niitä ei tule tänäkään vuonna, Maaningan riskiluokitus perutaan.

Maaninka
Puutiaisaivotulehdusrokote.
Minna Heikura / Yle

Puutiaisaivokuumerokotuksia otetaan Pohjois-Savossa tällä hetkellä erittäin paljon. Rokotusinto on kasvanut eritoten viime kevään jälkeen, jolloin Maaninka nousi puutiaisaivokuumeen riskialueeksi.

Nykyisin Kuopioon kuuluvalla Maaningalla rokotuksia on annettu tänäkin keväänä vajaan parinkymmenen rokotteen viikkovauhtia.

– Kokonaismäärää on hankala arvioida, sillä osa rokotteista on ensimmäisiä rokotteita ja osa tehosteita, Seija Rissanen Maaningan terveysasemalta kertoo.

Rissasen mukaan teho alkaa olla melko hyvä kahden rokotteen jälkeen, ja täydellinen teho saadaan kolmella rokotteella. Rokote täytyy uusia kolmen vuoden välein.

Viime vuonna ei yhtään tapausta Pohjois-Savossa

Päivittäin rokotteita pyydetään myös Kuopion kaupungin tartuntataudeista vastaavalta lääkäriltä Raija Savolaiselta. Savolaisen mukaan hänen kauttaan rokotteet menevät lähinnä Kuopioon ja Tuusniemelle. Muut lääkärit kirjoittavat reseptejä tasaisesti ympäri maakunnan.

Savolaisen mukaan moni huolehtii nyt, että saa rokotteensa ajoissa. Viime kesänä toinen kahdesta puutiaisaivokuumerokotteesta loppui kokonaan.

Kaikkiaan puutiaisaivokuumetapauksia on tilastoitu Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella vuoden 1995 jälkeen 13 kappaletta, joista kaksi on Maaningalta. Uusia tapauksia ei ole tullut ilmi vuoden 2015 jälkeen. Mikäli uusia merkintöjä ei tule tänäkään vuonna, Savolaisen mukaan Maaningan riskiluokitus puretaan.

– Maaninka nousi alun perinkin riskialueeksi, koska se oli niin pieni kunta. Lisäksi tapaukset tilastoidaan henkilön asuinpaikan mukaan. Varmuutta siitä, mistä tauti on tullut, ei voida tietystikään saada.

Savolaisen mukaan Maaninkaa on pidetty riskialueena muun muassa siksi, että se on muuttolintujen laskeutumispaikka. Puutiaisaivokuumetta huomattavasti yleisempi punkkitauti on borrelioosi, johon ei ole olemassa rokotetta. Savolainen muistuttaa, että päivittäinen punkkisyyni on siksi rokotteen ottaneillekin tarpeen.