1. yle.fi
  2. Uutiset

Menneisyyden kaipuu ja kustannussäästöt tuovat vanhat ohjelmat takaisin ruutuun – "Formaattikin voi olla klassikko"

1990-luvulla teinivuosiaan eläneet ovat nyt keski-ikäisiä. Sen takia vuosikymmenellä nähtyjä tv-sarjoja lämmitetään nyt uudelleen, sanoo mediatutkija Veijo Hietala.

televisio-ohjelmat
Gladiaattorit kausi 1.
Alkuperäistä Gladiaattorit-ohjelmaa tehtiin vuosina 1993-94. Kuva kesällä kuvattavan uuden tuotannon markkinointimateriaalista. Juhamatti Vahdersalo / Nelonen media

Napakymppi palaa ruutuun!

Tässä ovat uudet Gladiaattorit!

Viime vuosituhannella nähtyjä viihdeohjelmia tuntuu heräävän henkiin tämän tästä. Musiikkivisailu Bumtsibum sekä Haluatko miljonääriksi - ja Heikoin lenkki -tietokilpailut ovat taas mukana ohjelmakaaviossa, vain juontajat ovat vaihtuneet.

– Aina välillä tulee tällaisia nostalgiaryöpsähdyksiä. Usein se liittyy tilanteeseen, jossa on jotain kriisiä, jonka takia haikaillaan menneisyyteen. Nythän eletään aika lailla levottomia aikoja, on terrorismin uhkaa ja poliittisia mullistuksia, arvioi mediatutkija Veijo Hietala Turun yliopistosta.

Vanhojen ohjelmien avulla voi hänen mukaansa muistella menneitä, hyviä aikoja.

– Jonkinlainen nostalgiabuumi liiittyy myös Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen: maan historiaa kelataan edestakaisin sadan vuoden ajalta.

Ja tietysti yksi merkittävä syy on raha. Draamasarjan tekeminen on kallista, joten tv-kanavat satsaavat tosi-tv-ohjelmiin ja visailuihin sekä julkkiksia viliseviin paneeliohjelmiin.

– Ei kannata tehdä ohjelmia, jos niitä ei kukaan katso. On halpaa ottaa tällaisia vanhoja ja hyväksi havaittuja formaatteja ja ratsastaa sitten vaikka nostalgia-aallolla, Hietala sanoo.

Uusintoja ja uusia jaksoja

Aiemmin tv-sarjoja pidettiin kertakäyttötavarana. Ajateltiin, että vain elokuvista voi tulla klassikoita, joita katsotaan tv:stä joka vuosi, kuten Tuntematonta sotilasta tai _Ihmeellinen on elämä _-elokuvaa.

– Viime vuosina Suomessakin on tajuttu, että myös tv-sarjoista voi tulla ikivihreitä ja nyt nostalgiabuumin seurauksena on huomattu, että myös tv-formaatit kuten Napakymppi voivat olla klassikoita, Hietala iloitsee.

Vanhoja tv-sarjoja näytetään paljon uusintoina niin Suomessa kuin maailmalla.

Aivan uusiakin jaksoja suosikkisarjoihin on tehty, kuten äidin ja aikuistuvan tyttären nopeatempoiseen sanailuun perustuvaan Gilmoren tyttöihin sekä salaliittoteorioihin keskittyvään Salaisiin kansioihin.

Vinksahtaneen pikkukaupungin murhamysteeriä selvittävän Twin Peaks -sarjan fanit odottavat uutta tuotantokautta 25 vuoden tauon jälkeen.

Suomessa kierrätys näyttää keskittyvän näyteltyjen sarjojen sijaan formaattiohjelmiin.

– Tv-kanavia on paljon ja kilpailu katsojista ja mainostajista on kaupallisilla kanavilla rajua. Yle on rahoituskriisissä ja skandaalien ryvettämä. Voi olla, että nämä tekijät yhdessä vaikuttavat siihen, että satsataan näihin halvempiin tuotantoihin, Hietala pohtii.

Ulkonäön arvostelu ei enää toimi

Formaattiohjelman uusi tuleminen vaatii Veijo Hietalan mukaan uuden tulkinnan.

– Toki voidaan kuriositeettina katsoa vanhoja toteutuksia, mutta usein niitä päivitetään tähän päivään esimerkiksi nuoremmilla juontajilla.

Voi myös olla, että ohjelman luonnetta täytyy muuttaa. Uudessa Heikoin lenkki -ohjelmassa on juontaja ei enää ilkeile, vaikka se oli alun perin ohjelman suosion syy.

– Silloin 2000-luvun alussa juontaja Kirsi Salo oli hyvin ilkeä ja haukkui muun muassa kipailijoiden ulkonäköä. Nyt elämme hyväntahtoisempaa ja empaattisempaa aikaa, Hietala sanoo.

Nyt on ysärin vuoro

Jo haudatun suosikkisarjan paluu on taloudellista myös siksi, että huomio on taattu.

– Kun Napakymppi tai Gladiaattorit elvytetään, iltapäivälehdet uutisoivat sen välittömästi. Sillä saadaan ainakin muutamalle ekalle jaksolle katsojia, Hietala heittää.

Nostalgian kohteet valikoituvat hänen mukaansa yleensä noin parinkymmenen vuoden takaa.

– Nyt on aika 1990-luvun olla muodissa. Ne, jotka elivät teinivuosiaan silloin, ovat nyt keski-ikäisiä. 90-luvun sarjojen lämmittely liittyy osittain tähän, Hietala sanoo.

Elävän arkiston blogi: Minun nuoruuteni ohjelmat - muistatko sinä nämä nostalgiset kasari- ja ysärisarjat?

Lue seuraavaksi