Ivalojoen vedenpinta nousee hitaasti – tulvatuhot epätodennäköisiä

Vedenpinta lienee korkeimmillaan kuunvaihteessa. Tulvaan ei uskota, mutta lämpenevä ilma ja sateet voivat vielä muuttaa ennustetta.

Ivalojoki
Ivalojoki toukokuu 2017
Näkymä Ivalon kirkon rannasta torstaina 18. toukokuuta. Lämmin kevätsää on alkanut sulattaa Ivalojoen jääpeitettä ja nostaa hitaasti vedenpinnan korkeutta.Antti Nevalainen

Ivalossa säästytään todennäköisesti pahoilta tulvavahingoilta tänä keväänä.

Ivalojoen vedenpinta on lähtenyt hitaaseen nousuun. Vedenpinta on noussut Pajakoskella kahdeksan senttiä vuorokaudessa ja Ivalon sillalla neljä senttiä vuorokaudessa.

Tämänhetkisten ennusteiden mukaan Ivalojoen vedenpinta nousee keskimääräistä enemmän, mutta ei tavoita vahinkorajaa. Vahinkorajalla vesi voi esimerkiksi ylittää tulvavallit ja katkoa teitä. Tulvapenkereiden korkeus on Ivalon kylällä 123,2 metriä.

Suomen ympäristökeskuksen torstaisen vesistöennusteen mukaan Ivalojoen vedenpinnan ennustettu maksimihuippu on tänä keväänä 121,75 metrissä. Vedenpinta on tällä hetkellä 119,05 metrissä.

Tämänhetkisten arvioiden mukaan vedenpinta on korkeimmillaan touko-kesäkuun vaihteessa.

– Parin viikon päästä pystyy jo sanomaan, mitä oikeasti tapahtuu, Inarin palopäällikkö Jukka Harmanen arvioi.

Ivalojoki toukokuu 18. 2017.
Ivalojoella kelkkailtiin vielä viikonloppuna. Nyt rannoilla on jo isojakin sulapaikkoja.Jorma Hevonkoski

Viranomaiset ennusteiden varassa

Paikalliset viranomaiset seuraavat tilannetta Suomen ympäristökeskuksen tulvaennusteista. Viranomaiset palaveeraavat ennusteiden kehittymisestä paikallisten toimijoiden, Ilmatieteen laitoksen ja Tulvakeskuksen kanssa viikoittain.

He eivät pääse arvioimaan vedennousua ja mahdollisia jääpatoja vielä omin silmin, sillä Ivalojoki on jäässä virtauspaikkojen sulakohtia lukuun ottamatta.

– Ivalojoen latvan valuma-alueilla on lunta puunjuuria myöten. Sitä on varmaan noin 80 senttiä, Harmanen arvioi tiistaina.

Mitä nopeammin lumi ja jää sulavat, sitä suurempi on tulvan todennäköisyys.

– Pahin skenaario on, että tulee äkkilämmin ja sitten sataa vielä vettä. Silloin nämä ennusteet muokkautuisivat aika lailla yläkanttiin, sanoo Harmanen.

Kauhuskenaario ei toteudu Ilmatieteen laitoksen sääennusteen mukaan ainakaan seuraavan kymmenen päivän aikana. Ivalossa ylin lämpötila on kymmenen asteen tienoilla ja yöllä jäädään niukasti plussan puolelle. Yöpakkasetkin ovat yhä mahdollisia.

Ivalojoki toukokuu 2017
Ivalojoki Ivalon sillalta kuvattuna 18. toukokuuta.Antti Nevalainen

Suursäkit ovat valmiina

Suomessa on 21 merkittävää tulvariskialuetta. Yksi niistä on Ivalon taajama.

Lapin ely-keskuksen mukaan Ivalojoen suurin tulva oli vuonna 2005, jolloin veden korkeus ylitti 128 metriä. Tulva katkaisi tiet Näverniemeen ja ajoittain myös Rovaniemen suuntaan.

Ivalojoen vedenpinta lähestyi vahinkorajaa viimeksi vuonna 2012. Pelastuslaitos ei joutunut turvautumaan tuolloin konkreettisiin pelastustoimiin, mutta valmiutta oltiin valmiita nostamaan.

Jos tulvariski alkaa olla ilmeinen, pelastustoimen pääkohteita ovat esimerkiksi terveyskeskus ja sähkömuuntoasema. Terveyskeskuksen tulvasuojelua harjoiteltiin viime keväänä, jolloin Inarin kunnan hankkimat suursäkit täytettiin hiekalla ja siirrettiin terveyskeskuksen ympärille.

– Harjoitteluun ei ollut tarvetta vedennousun takia, mutta silloin oli sopiva aika harjotella. Emme olleet koskaan kokeilleet, kauanko säkkien täyttämiseen menee aikaa, ja millaista kalustoa se vaatii, Harmanen sanoo.

Säkit ovat nyt täytettynä kunnan varastolla. Ne tarvitsee tosipaikan tullen enää lastata, kuljettaa, purkaa ja laittaa paikalleen.

Muista varautua!

Harmanen muistuttaa tulvariskialueella asuvia ihmisiä omatoimisen varautumisen tärkeydestä. Pelastuslaitoksen resurssit eivät riitä yksittäisten omakotitalojen säkittämiseen.

– Asukkaan kannattaa varata esimerkiksi uppopumppu, rakennusmuovia, sorakasoja, lautaa tai lankkuja, jotta hän pystyy suojamaan rakennustaan itse, Harmanen listaa.

Ely-keskuksen tulvaoppaasta (siirryt toiseen palveluun) saa konkreettisia vinkkejä siihen, miten tulvaan kannattaa varautua ennalta. Oppaassa kerrotaan myös, miten asukkaiden tulee toimia tulvan aikana ja sen jälkeen.

Lapin tulvatilannetta ja -ennusteita voi seurata esimerkiksi Lapin pelastuslaitoksen (siirryt toiseen palveluun), Lapin ely-keskuksen (siirryt toiseen palveluun) ja Suomen ympäristökeskuksen (siirryt toiseen palveluun) verkkosivuilta.

Korjattu 19.5.2017 kello 11.20: Toisin kuin jutussa kerrottiin, Ivalojoen tulva ei katkaissut tietä Angeliin vuonna 2005, mutta samaan, Paatsjoen vesistöalueeseen kuuluva Vaskojoki tulvii toisinaan Angelintien yli Tirron kohdalla.