Kylmä kevät kouraisi taimimyyntiä – kauppias toivoo lämmön ohella sadetta

Vähitellen lämpenevän sään toivotaan piristävän puutarhakauppaa. Kylmän kevään vaikutus alan myyntiin tiedetään juhannukseen mennessä.

Taimitarha ja -viljelijä
Vihertalo Varpula
Vihertalo Varpula Markku Lähdetluoma / Yle

Lahtelaisessa taimikaupassa sään hienoinen lämpeneminen tuntui heti.

– Jalat ovat ihan ilmassa. Viikonloppuna ja alkuviikosta on näyttänyt mukavalta. Väki on lähtenyt liikkeelle, iloitsee puutarhuri Antti Varpula Vihertalo Varpulasta.

Sitä ennen taimimyymälässä oli hiljaista. Alalla pitkään toiminut puutarhuri ei vastaavaa kevättä muista. Kylmä sää ei sinällään kasveja haittaa, pitkään jatkuneet yöpakkaset kyllä.

Viikonloppuna ja alkuviikosta on näyttänyt mukavalta.

Antti varpula

– Se on paha. Muutama pakkasyö keväisin ei ole poikkeavaa, mutta nyt niitä on riittänyt. Kun aurinko vielä paistaa, haihduttaa vettä ja maa on jäässä, kasvit joutuvat koville. Niitä joudutaan harsottamaan iltaisin, eikä sekään auta.

Antti Varpulan mukaan kolea kevät tuntuu myyjän tilipussissa.

Jos kevät alkaa hitaasti, se tietää huonoa vuotta.

Antti Varpula

– Jos kevät alkaa hitaasti, se tietää huonoa vuotta. Asiakas liikkuu siihen asti, kun puu ehtii lehteen ja sitten se on aika lailla siinä.

Taimet ja kukat valmiina lähtöön

Taimikasvattajat toivovat patouman purkautumista pian.

Kasveja on jouduttu suojaamaan ja pitämään pitkään sisätiloissa. Kasvihuoneen taimilavat pullistelevat, taimet ovat hyvässä kasvuvauhdissa ja odottelevat nyt pikaista liikkeellelähtöä tilaajille ja myymälöihin.

– Talvehtiminen kylmässä kasvihuoneessa onnistui hyvin. Valon ja lämmön myötä taimet pyrähtivät kasvuun ja varhaiset lajit kukintaan. Nyt odotellaan, että taimimyymälät uskaltautuisivat ottamaan tavaraa sisään, kertoo Hannu Pöntinen PerennaPuutarha Pöntiseltä.

Sesongista uumoillaan lyhyttä ja kiihkeää. Se, miten kylmä kevät lyö leimansa koko vuoden tulokseen, tiedetään kauppapuutarhoissa pitkälti juhannukseen mennessä.

Taimet ovat saaneet kasvaa hyvässä hoidossa ja olosuhteissa ja näin ollen ne ovat nyt "ready to go".

Jyrki Jalkanen

– Eteläisessä Suomessa aina Jyväskylää myöten huoneiden pitää olla viljelmillä tyhjät tai melkein tyhjät ja kukat kodeissa, pihoissa ja puistoissa juhannukseen mennessä. Muuten tulee ongelmia, tietää Kauppapuutarhaliiton toimitusjohtaja Jyrki Jalkanen.

Jalkanen näkee tilanteessa jotakin hyvääkin.

– Taimet ovat saaneet kasvaa hyvässä hoidossa ja olosuhteissa ja näin ollen ne ovat nyt "ready to go" eli juuri valmiita asiakkaille.