Halaamaan kutsuvat puut ihastuttavat – tältä Suomi näyttää Turun neulegraffiteissa

Käsityöihmisten mielikuvitus ilahduttaa Aurajoen rannassa kahden viikon ajan.

Neulegraffitit
Neulegraffitti saa halauksen
Puut saavat halauksia myös aikuisilta. Eila Koivisto ajatteli käsityöihmisenä, että neulegraffitit sopisivat myös omalle pihalle. Kirsi Lätti / Yle

TurkuAurinko on houkutellut runsaasti ihmisiä kävelylle Aurajoen rantaan. Moni pysähtyy ottamaan kuvan puuta koristavasta neuletyöstä, neulegraffitista. Ja seuraavan puun kohdalla toisen. Ja pian kolmannen.

Yhdessä liikkeellä olevat vaihtavat mielipiteitä keskenään. Toiset puhkeavat leveään hymyyn tai nauruun heti graffitin nähtyään. Knit 'n'Tag Turku -tapahtuma näyttää selvästi täyttävän yhden päätarkoituksistaan, piristävän ihmisiä. Samalla saadaan käsityö esille.

yleiskuvaa taidegraffittikadulta
Taidegraffitit tuovat vaihtelua jokirannan maisemaan. Niistä monet tallentuvat myös ihmisten kameroihin. Kirsi Lätti / Yle

Kirjaston lähistöllä seisovat, halaamaan kehottavat "halipuut" saavat lapsilta erityistä huomiota. Pienten lasten kouluryhmästä juoksee lapsi jos toinenkin antamaan puulle lempeitä halauksia.

– Tää puu on niin söpö! Tuu säkin!

Taidegraffitti halipuun halauksessa oleva ihminen
Kaarinalaisen Maarit Hurmeen mielestä Halipuun asenne voisi näkyä päivissä enemmänkin. Kirsi Lätti / Yle

Kaksi viikkoa jokirantaa kaunistavat neuletyöt näyttävät saaneen hyvän vastaanoton. Ja mikseivät olisi: niiden koristeluun on selkeästi käytetty aikaa ja mielikuvitusta. Neulegraffiteissa näkyy niin perinteisempiä neulontakuvioita ja -töitä, kuten pieniä villasukkia ja neulepitsiä, kuin myös kokeilevampia elementtejä ja materiaaleja.

Lähikuva neulegraffitista
Erilaisia virkattuja neliöitä ja ruusuja käytettiin useassa graffitissa. Kirsi Lätti / Yle
Huovutettu taidegraffitti.
Toisissa töissä oli käytetty huovutustekniikkaa. Kirsi Lätti / Yle

Kolmatta kertaa Turussa järjestetyn Knit 'n' Tag Turku -tapahtuman tapahtumakoordinaattori Eliisa Riikonen kertoo, että projekti on tarjonnut käsityöihmisille mahdollisuuden hullutella.

Neulegraffiteissa on kuitenkin ennen kaikkea kyse yhteisöllisyydestä. Graffitin tekeminen on jopa puolen vuoden prosessi, jossa yhdistysten ja yhteisöjen jäsenet suunnittelevat ja toteuttavat neuletyönsä yhdessä. Tekijöiillä on toteutuksessa vapaat kädet.

Neulegraffitti
Puiden kätköistä saattoi löytää erilaisia otuksia. Kirsi Lätti / Yle
neulegraffitti hirvivaara
Varokaa hirveä. Kirsi Lätti / Yle

Jokirannassa kävelleen Tuuli Kastemaan mielestä on hienoa, että talven ajan ahertaneet ryhmät saavat tuoda omat työnsä esille piristämään kaupunkikuvaa. Kastemaa huomasi, että monissa töissä oli tänä vuonna jokin erityinen juju, ajatus.

Neulegraffitijutun haastateltava
Erityisesti Niin kaunis on maa -teos oli Tuula Kastemaan mieleen, vaikka teoksista oli mahdotonta suosikkia valitakaan. Kirsi Lätti / Yle
neulegraffitti vapaan kansan lahja
Vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle, muistuttaa Turun yliopiston eläkeläiskerho. Kirsi Lätti / Yle
neulegraffittikasvoja
Sukupuu koostui lukemattomista kasvoista. Kirsi Lätti / Yle

Tapahtumakoordinaattori Elisa Riikonen kertoo, että kesän töiden teema on Suomi 100 -juhlavuoteen liittyen "Minun Suomeni".

– Töiden perusteella Suomi näyttää hyvin värikkäältä, ei vain sinivalkoiselta, Riikonen sanoo.

neulegraffitti Suomi
Joissain töissä suomalaisuus tuotiin esille toisia voimakkaammin.
Kukkasia taidegraffitissa
Suomi loistaa töissä sateenkaaren eri väreissä. Kirsi Lätti / Yle

Töiden suunnittelussa on otettu huomioon puiden luonnollinen muoto. Toiset ovat hyödyntäneet rungon lisäksi oksia. Niihin on ripustettu erilaisia elementtejä aina huovutetuista sydämistä kukkaruukkuihin. Myös pahkat ovat saaneet oman verhoilunsa.

Yksityiskohta neulegraffitista
Mustekaloja uiskenteli molemmilla puolilla jokea. Kirsi Lätti / Yle