Halpa skumppa vai ökyshampanja? Talousviisaat kertovat, miten kallista juhlajuomaa Suomi-taloudessa on varaa tarjoilla

Meneekö Suomen taloudella jo niin hyvin, että keväällä juhlitaan kalliisti? Epätieteellinen shampanja-mittarimme kertoo.

Suomen talous
Ylioppilaslakki ja muuta rekvisiittaa
Yle Uutisgrafiikka

Pyysimme kuutta talousasiantuntijaa kuvittelemaan itsensä vanhemmiksi, jotka valmistelevat tämän kevään ylioppilasjuhlia tai muita valmistujaisia.

Kuinka kalliisti Suomi-nimisessä taloudessa juhlitaan tämänhetkisessä taloustilanteessa? Onko Suomen taloustilanne kuin halpa skumppa, keskihintainen juhlajuoma vai kallis merkkishampanja?

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Epätieteellinen shampanja-mittarimme kuvaa Suomen talouden tilaa.

Talouskasvusta kertovat uutiset seuraavat tällä hetkellä toinen toistaan. Sitä on kuitenkin vaikea hahmottaa, kuinka hyvin maassa menee nyt.

Shampanja-mittarimme auttaa. Juhlajuoman kalleus symboloi sitä, kuinka hyvin Suomen taloudessa menee.

Suurin osa vastaajistamme tarjoaisi tässä taloustilanteessa - pilkettä silmäkulmassa – keskihintaista juhlajuomaa. Vain yksi haastateltava järjestäisi kalliit kemut. Yksi pitää parhaana pihistellä talouskasvun aikaankin.

Lähdetäänpä kierrokselle valitsemamme kuuden taloudentuntijan kuvitteellisiin lakkiaisvalmisteluihin.

1. Valtiovarainministeriön Mikko Spolander: Tarjotaan kallista, vaikka velaksi

Aloitamme kuvitteellisten lakkiaisjuhlien valmistelukierroksen valtiovarainministeriön eli VM:n virkamiehen luota. Mikko Spolander johtaa ministeriön kansantalousosastoa.

Mikä yllätys! Ylijohtaja Spolanderin juhlissa tarjottaisiin kallista shampanjaa.

Mikko Spolander
Lehtikuva / Yle Uutisgrafiikka

Spolander intoutuu eläytyessään lakkiaisten tai muiden valmistujaisjuhlien järjestelyihin.

– Nuoret, hyvin koulutetut ihmiset, nauttikaa merkkipäivänä kallista shampanjaa, vaikka velaksi, Spolander huudahtaa puhelimeen.

Spolanderin mielestä tuottavan investoinnin vuoksi voi ottaa velkaa.

– Koulutus on sellainen, ylijohtaja sanoo.

Yllätys on suuri, koska VM:n virkamiehet ovat aina huolissaan Suomen taloustilanteesta.

He jaksavat suorastaan jankuttaa lähes joka yhteydessä “kestävyysvajeesta”. Suomi-niminen talous tarjoaa julkisia palveluja niin avokätisesti, että tulot eivät riitä kattamaan menoja etenkään lähivuosikymmeninä.

Huoli ei kaikkoa Mikko Spolanderin mielestä minnekään edes kuvitelluissa lakkiaisjuhlissa. Mieltä keventää kuitenkin se, että maan talous on sentään kääntynyt kasvuun.

Tosin kasvun kestävyydestä ei ole mitään takeita ja kasvuvauhdin pitäisi olla nopeampaa kuin se nyt on, kansantalousosastolla toivotaan.

Olisi siis luullut, että Spolander valitsee Suomen talouden vertauskuvan, juhlajuoman, mahdollisimman pihisti.

Mutta ei. Ylijohtajan mukaan koulutetut nuoret ovat Suomen talouden toivo. Heidän juhlissaan ei kannata pihtailla.

2. Ilmarisen Jaakko Kiander: Pihistellään vielä kevään juhlissa

Kaikkein halvimmat juhlat järjestäisi eläkeyhtiö Ilmarisen talousjohtaja Jaakko Kiander. Hänen näkemyksensä on, että kalliisiin juhliin ei ole varaa tässä taloustilanteessa.

Jaakko Kiander
Ilmarinen / Yle Uutisgrafiikka

– Kotitalouksien odotukset ovat positiivisia, mutta nopeaa tulojen kasvua ei ole näkyvissä, Kiander perustelee.

Palkat eivät todennäköisesti nouse kovinkaan paljon lähiaikoina. Kianderin mielestä Suomen talous ei ole kummoisessa tilassa.

– Teollisuusuotanto ja työllisyysaste ovat heikompia kuin vuonna 2007, Kiander toteaa.

Uusia työpaikkoja syntyy vuodessa vain kymmenesosa tavoitteesta.

Suomeen pitäisi syntyä 100 000 uutta työpaikkaa, ennen kuin tarpeeksi moni työikäisistä olisi töissä. Silloin työllisyysaste olisi Suomen hallituksen tavoittelemat 72 prosenttia. Nyt uusia työpaikkoja syntyy vuodessa vain kymmenesosa tavoitteesta.

Talousjohtaja Kianderin mielestä Suomen taloutta kuvaa siis kaikkein halvin juhlajuoma. Näin siitä huolimatta, että Ilmarinen ennustaa Suomen talouden kasvavan tänä ja ensi vuonna nopeampaa tahtia kuin esimerkiksi valtiovarainministeriö.

Kalleimmat ja halvimmat kuvitteelliset juhlasuunnitelmat on nyt kuultu. Muut neljä asiantuntijaa valitsisivat kevään juhliin keskihintaista juotavaa.

3. Suomen Pankin Lauri Kajanoja: Tarjotaan kevään juhlissa keskihintaista

Ylioppilasjuhlat saavat Suomen Pankin Lauri Kajanojan ikään kuin riehaantumaan. Lakkiaiset tai muut valmistujaiset ovat mitä parhain syy juhlia.

Lauri Kajanoja
Yle Uutisgrafiikka

– Merkit viittaavat siihen, että koulutus tuottaa yhä edelleen taloudellista hyötyä, Kajanoja kertoo.

Lauri Kajanoja huomauttaa, että koulutettuja työttömiä toki on. Siitä huolimatta hyvin koulutettu löytää paikkansa työelämässä varmemmin kuin kouluttamaton.

Vaikka talouskasvua on, hurjaa tulojen kasvua ei ehkä kannata odottaa Kajanojan mukaan. Suomalaiset näyttävät elävän uudenlaisessa taloudellisessa tilanteessa.

– Ei voi laskea sen varaan, että tulot kasvaisivat kuten viime vuosikymmeninä, Kajanoja sanoo.

Mutta tulevaisuushan voi aina yllättää. Kajanoja toivoo, että koulutetut nuoret keksivät tulevissa tehtävissään jonkin uuden, talouskasvua kiihdyttävän asian.

4. Elinkeinoelämän keskusliiton Jussi Mustonen: Nousukausi vasta aluillaan

Työnantajia edustavan Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtaja Jussi Mustonen ei pidä Suomen talouden tilannetta vielä kovinkaan suuren juhlan aiheena. Nousukausi on hänen mukaansa vasta aluillaan.

Jussi Mustonen
EK / Yle Uutisgrafiikka

Nuorten valmistujaisjuhlat saavat johtaja Mustosenkin kuitenkin juhlatuulelle. Lakkiaisia juhlittaisiin keskihintaisella juomalla.

– Juhlien yhteydessä pieni luksus on paikallaan, koska ihmisten mielialat ovat nyt korkealla, Mustonen perustelee valintaansa.

Mielialoilla johtaja Mustonen tarkoittaa yritysten johdon uskoa siihen, että kauppa käy sekä tavallisten ihmisten uskoa omaan talouteensa.

Suomen taloustilanne ilahduttaa Jussi Mustosen mukaan siksi, että taantuma näyttäisi jääneen taakse. Syytä ökyjuhliin ei Mustosen mielestä ole esimerkiksi sen takia, että talouskasvu ei riitä tällä hetkellä luomaan tarpeeksi paljon uusia työpaikkoja.

5. Palkansaajien tutkimuslaitoksen Ilkka Kiema: Ei heittäydytä vielä huolettomiksi

Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Ilkka Kiema valitsisi saman hintaluokan juhlat kuin EK:n Jussi Mustonenkin. Kiema valitsisi, sanojensa mukaan, tavallista kalliimman kuohuviinin.

Ilkka Kiema
Lehtikuva / Yle Uutisgrafiikka

Tämän kevään taloustilanne kestää sen.

– Suomi on pääsemässä vihdoin muun Euroopan kasvutahtiin, Kiema jyrähtää puhelimessa.

Nousukaudesta alkaa olla jo selkeää näyttöä hänen tulkintansa mukaan. Lisää työtä ja tuloja Suomen kansantalouteen on syytä odottaa, kun monet vientituotteet (siirryt toiseen palveluun) käyvät taas kaupaksi.

Suomi on pääsemässä vihdoin muun Euroopan kasvutahtiin.

Vaikka tänä keväänä voisikin juhlia tavallista kalliimmin, aivan huolettomaksi ei kannata Ilkka Kiemankaan mielestä heittäytyä.

– Talouden käänteeseen liittyy paljon epävarmuuksia, Kiema varoittaa.

Epävarmuutta luovat poliittiset muutokset. Esimerkiksi Yhdysvaltojen uusi presidentti Donald Trump saattaa säädättää tuontimaksuja ja suojella muillakin tavoin oman maansa teollisuutta. Se hidastaisi Suomenkin talouskasvua.

6.  Sosten Jussi Ahokas: Nyt voi olla luottavainen

Kuullaan vielä pääekonomisti Jussi Ahokkaan valinta. Ahokas työskentelee sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö SOSTE:ssa.

Jussi Ahokas
Yle Uutisgrafiikka

Ahokas pitää tämän hetken taloustilannetta oikeastaan hyvänä.

– Nyt voi olla luottavainen, Ahokas vakuuttaa.

Ahokas luettelee hyviä merkkejä talouden käänteestä. Työttömyys on vähentynyt, ihmiset ostavat asuntoja, yritykset hankkivat koneita ja laitteita.

Ökyjuhlat jäävät kuitenkin vielä juhlimatta. Ahokas sanoo, että esimerkiksi Yhdysvaltojen politiikka voi muuttaa talouden suuntaa. Siksi ei voi olla varma, että talouskasvu jatkuisi tästä eteen päin varmasti.

Tässä taloustilanteessa Ahokkaan taloudessa juhlittaisiin keskihintaisella kuohuvalla.

Mikä sinun mielestäsi mittaa Suomen talouden kierroksia?

Kertooko Suomen talouden tilasta nostokurkien vai pikkujouluissa jaettujen drinkkilippujen määrä? Kun taksikuski antaa sijoitusvinkkejä, meneekö jo liian lujaa?

Kerro sähköpostitse osoitteeseen virpi.hukkanen@yle.fi.