Kohunäyttelyä syytetään Ruotsissa rasismista: "Syytökset ovat absurdeja"

Makode Linden tuore näyttely Malmössa koetaan loukkaavana ja se halutaan sulkea.

kulttuuri
Taiteilija Makode Linde
Makode Linde: AfromanticsGalerie Leger

Taiteilija Makode Linden näyttely avattiin malmölaisessa Galerie Legerissä viime lauantaina. Näyttelystä tehtiin jo seuraavana päivänä rikosilmoitus – rikosnimike olisi kiihottaminen kansanryhmää kohtaan.

Taiteilija Linde on pistänyt näyttelynsä nimeksi Negerkungens återkomst (Neekerikuninkaan paluu), ja kutsuu sitä itse myös nimellä Galerie Neger.Näyttely koostuu erilaisista koomisista pienoisveistoksista, jotka ovat mustia ja joilla on leveä punainen suu.

Makode Linde itse on musta.

Galleristi Claus Leger ei ymmärrä rikosilmoitusta.

– Tämä on täysin absurdia. En ymmärrä logiikkaa, taiteilijahan on itse musta, hän toteaa 24malmö.se (siirryt toiseen palveluun) -julkaisussa.

Makode Linde: Nappy Meal
Makode Linde: Nappy MealGalerie Leger

Hyökkäys ihmisiä kohtaan

Näyttelystä on kimpaantunut etenkin Ruotsin Vasemmistopuolueen poliitikko Zakarias Zouhir, joka on aiemmin toiminut muun muassa Afroruotsalaisten keskusjärjestön puheenjohtajana.

–Taiteen pitäisi herättää ihmisissä positiivisia ajatuksia. Minun mielestäni tämä näyttely on hyökkäys mustia ihmisiä kohtaan, joita tällä hetkellä löytyy Ruotsista huomattava määrä, Zouhir sanoo.

Makode Linde: Afromantics
Makode Linde: AfromanticsGalerie Leger

Rasistinen kakku

Makode Linde itse ei ymmärrä aiheuttamaansa kohua.

– Minulla ei ole tapana välittää taiteeni kautta viestejä tai sanomia, sellainen on profeettojen hommaa. Olen vain tällainen yksinkertainen taiteilija, hän toteaa Sydsvenskan-lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Makode Linde on herättänyt teoksillaan kohua aiemminkin. Vuonna 2012 hänen Painful Cake -taideteoksensa esitti mustan naisvartalon muotoista kakkua, josta itselleen palasen leikkasi myös Ruotsin silloinen kulttuuriministeri Lena Adelsohn Liljeroth. Erityisen voimakkaasti taideteokseen reagoi tälläkin kerralla Afroruotsalaisten järjestö, joka vaati ministerin eroa. Sekä kakku, ministeri että taiteilija leimattiin rasistisiksi.