Kylmä kevät ei vienyt juhannusherkkuja – mutta tavallista kalliimmiksi ne tulevat

Perunoita ja mansikoita saadaan kauppoihin ajoissa, mutta kylmän teettämä työmäärä ja niukka saatavuus nostavat hintoja.

varhaisperuna
varhaisperunaa
YLE

Kylmä ja myöhäinen kevät on lykännyt monien kasvien kylvöä ja kasvua.

Maatalouden neuvonta- ja kehittämisorganisaation ProAgrian kasvutilannekatsauksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomen keskiosissa ja Etelä-Pohjanmaalla routa on sulanut hitaasti. Etelässä kylvöt ovat vajaan viikon myöhässä, Pohjanmaalla pari viikkoa ja Pohjois-Suomessa kylvötöiden aloittamista vielä vasta odotellaan. Pohjois-Kainuun peltoja peittää vielä lumipeite.

Tällä on tietenkin vaikutuksensa. Ei varsinaisesti mitään katastrofia ainakaan vielä, sillä juhannukseen mennessä on luvassa uutta varhaisperunaa ja mansikoita. Katastrofi näkyy lähinnä herkkusuiden kukkaroissa.

– Varsinais-Suomessa varhaisperunaa on istutettu jo maaliskuussa ja sitä luvataan juhannukseksi. Niitä on sadetettu ja suojattu harsoilla, joten niiden eteen on jouduttu tekemään paljon töitä. Se tietenkin tekee perunasta vähän arvokkaampaa, ProAgrian johtava asiantuntija Sari Peltonen kertoo.

Tahti suosii kotipakastajaa

Sama pätee Peltosen mukaan mansikoihin, joita on totuttu saamaan jo juhannuspöytään. Määrät ovat myös pienempiä, joten aiempaa niukempi saatavuus vaikuttaa sekin hintoja nostavasti.

– Mansikoiden suhteen palataan tavallaan normaaliin aikatauluun. Olemme tottuneet 2000-luvulla lämpimiin kesiin ja varhaisiin mansikoihin, Peltonen muistuttaa.

Hänen mukaansa pakastajien kannalta aikataulussa on hyvääkin, sillä monen kannalta parhaat pakastusajat ovat osuneet päällekäin lomien kanssa. Nyt voi lomailla rauhassa ja pakastaa sitten heinäkuun puolivälin jälkeen.

Peltonen löytää kevään viivästymisestä muutakin hyvää: hallat eivät ole haitanneet ja tehneet tuhojaan, sillä kasvit eivät ole hallojen aikoihin ehtineet vielä arkaan ja herkkään vaiheeseen vaan ovat olleet suojassa. Esimerkiksi metsämarjoille ja omenoille tilanne on saattanut olla vain eduksi.

Talviperunasta trilleri

Jännittäväksi kevät menee kevätrypsin ja -rapsin kylvöissä Etelä-Suomea ja Pohjanmaata lukuunottamatta, sillä kevätöljykasvien vaatiman pitkän kasvukauden takia muualla maassa harkitaan jo niiden kylvöistä luopumista.

Eniten kannattanee jännittää kuitenkin talviperunan kohtaloa.

Talviperunan istutukset eivät ole vielä käynnistyneet maan kylmyydestä johtuen. Kylmässä maassa kasvuun lähtö on hidasta ja riski satoa pilaavan perunaseitin leviämiselle kasvaa, ProAgrian katsauksessa todetaan.