Eurooppaministeri Sampo Terho Suomen EU-jäsenyydestä: "En ota tähän vielä kantaa"

Terho osallistui ensimmäiseen ministerikokoukseensa Brysselissä. Hänestä eurooppaministerin ja puheenjohtajaehdokkaan roolit eivät ole ristiriidassa.

Yle maailmalla: Bryssel
Eurooppaministeri Sampo Terho (ps.) keskusteli ministerineuvoston kokouksessa EU-komission varapuheenjohtajan Frans Timmermansin kanssa.
Eurooppaministeri Sampo Terho (ps.) keskusteli ministerineuvoston kokouksessa EU-komission varapuheenjohtajan Frans Timmermansin kanssa.Filip Huygens / YLE

BRYSSEL Sampo Terho (ps.) on siitä poikkeuksellinen eurooppaministeri, että hän on valmis ajamaan kansanäänestystä maansa EU-jäsenyydestä. Terho korostaa, että kansanäänestyspuheet liittyvät perussuomalaisten puheenjohtajuuskampanjaan.

Toissa viikolla ministerinä aloittanut Terho osallistui tänään tiistaina ensimmäisen kerran EU:n ministerineuvoston kokoukseen Brysselissä, ja selvitti kokouksen jälkeen näkemyksiään kansanäänestyksestä. Terho ei näe ristiriitaa ministerin ja puheenjohtajaehdokkaan linjauksissa.

– En puhunut kansanäänestyksestä eurooppaministerinä vaan puolueen puheenjohtajaehdokkaana, ja myöhemmin mahdollisesti puheenjohtajana. Eurooppaministerinä noudatan hallitusohjelmaa, Terho sanoi.

Hallitusohjelman mukaan "EU:n jäsenyys on poliittinen valinta, joka kytkee Suomen läntiseen arvoyhteisöön". Ohjelma linjaa, että Suomi on "aktiivinen, käytännönläheinen ja ratkaisukeskeinen" jäsenmaa unionissa. Terho oli itsekin mukana kirjoittamassa hallitusohjelmaa.

Ei kantaa EU-eroon

Häneltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, pitäisikö Suomen erota Euroopan unionista.

– En ota vielä kantaa. Noin kahden vuoden päästä on ajankohtaista ottaa tähän kantaa, Terho vastasi.

Silloin puolueet pohtivat, millaisin teemoin ne lähtevät vuoden 2019 eduskuntavaaleihin, jos nykyinen hallitus istuu kautensa loppuun saakka.

Ministeri täsmensi myös puheitaan EU-kansanäänestyksen järjestämisestä. Hän sanoi olevansa valmis järjestämään kansanäänestyksen, jos puolue niin haluaa, ja kunhan näkemys on muodostettu yhdessä.

– Mutta en ole vielä ottanut kantaa siihen, pitäisikö näin tehdä, Terho sanoi.

Valtiosihteeri Samuli Virtanen ja eurooppaministeri Sampo Terho ministerineuvoston kokouksessa Brysselissä.
Valtiosihteeri Samuli Virtanen (vas) ja eurooppaministeri Sampo Terho ministerineuvoston kokouksessa Brysselissä.Filip Huygens / YLE

Pitkällä aikavälillä äänestys pitäisi Terhon mielestä joka tapauksessa järjestää, koska Suomessa on paljon ihmisiä jotka eivät ole saaneet sanoa kantaansa jäsenyyteen. Vuonna 1977 syntynyt Terho ei ollut äänestysiässä kun EU:hun liittymisestä järjestettiin kansanäänestys vuonna 1994.

PS-johto kannattaa, kansa ei

Kansanäänestyksen vaatimisella näyttäisi olevan kaikupohjaa perussuomalaisissa. MTV3:n huhtikuussa teettämässä kyselyssä (siirryt toiseen palveluun) 81 prosenttia puolueen piirihallitusten jäsenistä kannatti äänestystä EU-jäsenyydestä.

Kaikista suomalaisista vain 27 prosenttia kannatti EU-kansanäänestystä, kun Iltalehti (siirryt toiseen palveluun) kysyi asiaa viime kesänä. Terho myöntää, että äänestysidea tuskin saa kovin laajaa kannatusta muiden puolueiden keskuudessa.

– Voin ennakoida, että mikään muu Suomen eduskuntapuolue ei tule kannattamaan tätä ajatusta. Mutta itse olen valmis viemään sitä eteenpäin jos jäsenistö sitä haluaa, Terho sanoi.

Brexitistä mallia

Eurooppaministerinä Sampo Terho edustaa Suomea myös kokouksissa, joissa EU:hun jäävät 27 maata päättävät linjauksistaan Britannian kanssa käytävissä eroneuvotteluissa. Neuvotteluiden on määrä päättyä ja eron tulla voimaan keväällä 2019, muutamaa viikkoa ennen nykyisen vaalikauden päättymistä ja samoihin aikoihin kun perussuomalaiset miettivät vaaliteemojaan.

– Vuonna 2019 olemme jo paljon tietävämpiä ja viisaampia tästä Iso-Britannian prosessista, Terho sanoo.

Silloinkin on hänen mukaansa kuitenkin liian varhaista arvioida, miten EU-ero on brittejä palvellut.