1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aurinkoenergia

Aurinkoenergia kiinnostaa yhä enemmän pohjoisessa – valkeat kesäyöt kompensoivat kaamosta

Kun verrataan auringon määrää ja ympäristön vaikutusta energiantuotantoon, ovat olosuhteet Lapissa yhtä hyvät kuin Pohjois-Saksassa.

Kirjailija Risto Isomäki esittelee kotitalonsa katolle asennettuja aurinkopaneeleja. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Vielä vuosikymmen sitten aurinkopaneeleiden myynti esimerkiksi kaamoksessa uinuville lappilaisille oli lähes mahdotonta. Nyt paneeleiden myynti on jyrkässä kasvussa Pohjois-Suomessa, kuten koko maassa.

– Tietoisuus on lisääntynyt, laitteiden hinnat ovat tulleet reilusti alas, toisaalta sähkön osto- ja siirtohinnat sekä verot ovat nousseet. Kannattavuus on noussut ihan eri tasolle. Myös ympäristöasiat ovat nousseet entistä tärkeämpään rooliin, sanoo Oulun Energian myyntijohtaja Seppo Tuomi.

Tuomi toteaa, että vaikka suomalaiset ovat esimerkiksi ruotsalaisia vielä vuosia jäljessä aurinkoenergian hyödyntämisessä, on kiinnostus kasvanut viime vuosina selkeästi. Hän tähdentää myös, että aurinkoenergian tuottamisesta on nyt saatavilla huomattavasti enemmän tietoa kuin vielä vuosikymmen sitten.

– Täällä tuotanto-olosuhteet ovat yhtä hyvät kuin Pohjois-Saksassa. Meillä tuotantoaika ajoittuu toki hieman lyhyemmälle jaksolle, mutta meillä ovat ne pitkät valoisat kesäyöt.

Parasta tuotantoaikaa pohjoisessa riittää helmikuun loppupuolelta marraskuun alkuun. Lisäksi viileys on Tuomen mukaan tuotannolle hyväksi, koska paneeleiden hyötysuhde on silloin parempi.

Vielä kirittävää Ruotsiin

Muun muassa Oulun Energia käy parhaillaan Lapissa ja muualla pohjoisessa näyttävää aurinkoenergiakampanjaa sekä yrityksille että kotitalouksille. Yleisötilaisuudet ovat olleet täynnä väkeä.

– Kahden viime vuoden aikana tietoisuuden taso on noussut korkealle. Ihmisten kysymyksistä voi päätellä, että asiaa on mietitty kotona ja yrityksissä jo valmiiksi. Näissä tilaisuuksissa halutaan vain varmistuksia tietyille asioille, Seppo Tuomi kertoo.

Tärkeää asiakastyössä on luottamuksen luominen, sillä pohjoisen oloissa on kyettävä vakuuttamaan, ettei aurinkoenergiainvestointi ole turha.

– Perusjuttu on se, että tutkitaan tarkkaan asiakkaan sähkön käyttö ja pyritään mitoittamaan järjestelmät niin, että aurinkojärjestelmä korvaa koko ajan kyseisen kiinteistön sähkön käyttöä. Käytännössä siis niin, ettei verkkoon jää yhtään myytävää.  Ja jos jää, me ostamme sen markkinahintaan, Tuomi sanoo.

Suomessa on seurattu tarkkaan aurinkoenergian edelläkävijää Saksaa ja tietysti Ruotsia, josta Suomi on nyt noin viisi vuotta jäljessä aurinkoenergian hyödyntämisessä.

– Vielä tänä vuonna me rakennamme noin 10 prosenttia siitä, mitä ruotsalaiset. Silti näemme selvästi, että meillä on lähdetty jyrkälle kasvukäyrälle, Seppo Tuomi toteaa.