Maatilojen määrä Keski-Suomessa vähenee edelleen – vuosittain sata lopettaa toimintansa

Keski-Suomen maatilojen määrä on puolittunut parissa vuosikymmenessä. Kotieläintuotantotiloista on jäljellä enää neljännes.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK)
Lehmiä navetassa.
Jani Ilola / Yle

Maatalouden rakennemuutos on ollut vauhdikasta Keski-Suomessa. MTK:n laatima selvitys (siirryt toiseen palveluun) maatilayrittämisen tulevaisuudennäkymistä arvioi viiden vuoden päästä maakunnassa olevan vain noin 200 maitotilaa, mikä on noin puolet nykyisestä määrästä.

MTK ennustaa, että vuosittain 100–120 tilaa lopettaa: syinä ovat jatkajan puuttuminen ja maatalouden heikot kannatusnäkymät.

MTK Keski-Suomen projektipäällikkö Pertti Ruuskan mielestä tilat tarvitsisivatkin entistä enemmän tukea.

– Yhteydenpito yrittäjiin pitäisi saada tiivistettyä, että tehtäisi yhdessä toimenpiteitä ja että yrittäjällä olisi mahdollista tehdä tietoisia ratkaisuja.

Ruuska toivoisi, että päätöstä tehtäessä kaikki vaihtoehdot olisivat tiedossa, "koska ne ovat aina kauaskantoisia ratkaisuja, mitä maatilayrityksen kohdalla tehdään tuotantosuunnan suhteen".

Maatilojen määrä on puolittunut parissa vuosikymmenessä, kotieläintuotantotilojen määrä on pudonnut jopa neljännekseen.

Tilojen vähentyessä niiden koko kasvaa. Lypsykarjatiloilla keskimääräisen peltopinta-alan arvioidaan vuonna 2022 olevan liki sata hehtaaria. Tilakoon kasvu ei kykene silti nykyiseen tuotantomäärään, vaan maakunnan maitomäärä pudonnee yhdeksän prosenttia.

MTK Keski-Suomen projektipäällikkö Pertti Ruuskan mukaan pudotus on jyrkempi kuin maassa keskimäärin.