1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Huumesota

Huumekartellien valtaa paljastaneen toimittajan hyytävä murha järkyttää Meksikoa

Palkittu meksikolainen huumekartelleja tutkinut toimittaja Javier Valdez oli jo viides Meksikossa surmattu toimittaja tänä vuonna.

Huumesota
Javier Valdez
Fernando Brito / AFP

Meksikon viranomaiset etsivät asemiehiä, jotka ampuivat kuoliaaksi tiistain vastaisena yönä Suomen-aikaa palkitun meksikolaisen tutkivan journalistin Javier Valdezin. Naamioituneet murhamiehet kiskoivat Valdézin ulos autostaan keskellä päivää ja surmasivat hänet kadulle hänen kotikaupungissaan Culiacánissa.

Surma tapahtui lähellä Ríodoce-lehden toimitusta. Valdez oli perustanut lehden vuonna 2003 huumekartellien repimässä pahamaineisessa Sinaloan osavaltiossa.

Lehti tunnetaan keskeisenä huumesodan tietolähteenä. Useat viestimet ovat varovaisia koko aiheen käsittelyssä väkivallan ja kostotoimien pelossa. 50-vuotias Valdez oli Meksikon tunnetuimpia huumeväkivallan kuvaajia ja taltioijia ja huumekartellien vallankäytön paljastajia.

Rohkea toimittaja

Kollegat kuvasivat Valdezia poikkeuksellisen rohkeaksi toimittajaksi. Hän tunsi alamaailman ja hänellä oli kattavat lähdeverkostot, joiden avulla hän saattoi selvittää tietoja myös muille toimittajille.

Valdezin kuolemaa arvioitiinkin menetykseksi Meksikon huumekartellien vallan ymmärtämiselle. Valdez oli julkaissut myös useita kirjoja huumesodasta.

Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto vakuutti Twitter-tilillään määränneensä tutkinnan "tästä tyrmistyttävästä rikoksesta". Meksikon hallitusta on kuitenkin arvosteltu rajusti piittaamattomuudesta toimittajien suojelussa.

Meksikolaisia aikoi kokoontua tiistaina mielenosoituksiin sananvapauden puolesta ja vaatimaan verenvuodatuksen lopettamista.

Myös Valdez oli arvostellut hallituksen toimia toimittajien suojelussa riittämättömiksi.

– Vaikka olisi luodinkestävät varusteet ja henkivartijoita, kartellit päättävät päivän, jolloin ne murhaavat sinut, hän oli todennut eräässä haastattelussa.

Viides murhattu toimittaja tänä vuonna

Meksiko on yksi maailman vaarallisimmista maista toimittajille. Valdez oli jo viides toimittaja, joka on viranomaisten ja sananvapausjärjestöjen mukaan surmattu alkuvuoden aikana huumeväkivallan ja korruption repimässä Meksikossa.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan Meksikossa surmataan vuosittain kolmanneksi eniten toimittajia maailmassa. Edellä tilastoissa ovat vain Syyria ja Afganistan.

Väkivalta ja toimittajien surmat kiihtyivät Meksikossa sen jälkeen kun hallitus aloitti huumesodan kartellien kitkemiseksi vuosia sitten.

Turvallisuusasiantuntijoiden mukaan Sinaloan kartellin perustajan Joaquín "El Chapo" Guzmánin pidätyksen ja Yhdysvaltoihin luovuttamisen jälkeen väkivalta Sinaloassa on kiihtynyt, kun kartellin kilpailevat ryhmittymät käyvät valtataistelua.

Meksikossa on murhattu kaikkiaan 102 toimittajaa vuoden 2000 jälkeen, Toimittajat ilman rajoja -järjestö on laskenut.

Pelkäsi henkensä edestä

Valdez tiesi olevansa jatkuvassa hengenvaarassa työnsä vuoksi. Läheisilleen hän oli kertonut pelkäävänsä.

– Kysyin häneltä, miksi hän sitten vaarantaa henkensä. Hän vastasi: Jonkun on tehtävä tämä työ. On taisteltava asioiden muuttamiseksi, Valdezin veli Rafael Valdez kertoi.

Vuonna 2009 Ríodocen toimitukseen oli heitetty käsikranaatti, mutta henkilövahingoilta vältyttiin.

Vuonna 2011 kansainvälinen Committee to Protect Journalists -järjestö myönsi Valdezille kansainvälisen lehdistönvapauspalkinnon huumesodan uhrien esiinnostamisesta.

– En halua joutua tilanteeseen, jossa minulta kysytään: Mitä teit kun kohtasit niin paljon kuolemaa? Miksi et kertonut, mitä tapahtui? Javier Valdez oli perustellut työtään aiemmassa haastattelussa.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi