1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. keskiyön aurinko

Kaamoksen vastakohta alkoi Utsjoella – nyt näkee lukea yölläkin

Yötön yö alkoi: aurinko laskee Utsjoella seuraavan kerran 27.heinäkuuta.

keskiyön aurinko
auringonlasku
Utsjoella on valoisaa.Ismo Pekkarinen / AOP

Kaamoksen vastakohta eli polaaripäivä on alkanut. Aurinko on Suomen pohjoisimmassa kunnassa Utsjoella horisontin yläpuolella yhtä soittoa aina heinäkuun loppupuolelle.

Tästä alkaa myös lähes koko muutakin Suomea hivelevä valoisten öiden kavalkadi, kuten Ylen meteorologi Seija Paasonen riemuitsee Twitter-viestissään.

Yöttömästä yöstä on tehtailtu matkailuvalttia halki vuosien ja kieltämättä turisteilla on ilmiössä ihmettelemisen aihetta.

Mikään ihme yötön yö ei kuitenkaan ole. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että maapallon pyörimisakselin kaltevuus kiertorataan nähden on passeli tuon kesäisen hetken ajan – mikäli uskomme Wikipediaa.

Teoriassa yöttömän yön raja kulkee pitkin napapiiriä, sillä napapiiri on se leveyspiiri, jonka kulmaetäisyys pohjoisnavasta on sama kuin Maan pyörimisakselin kaltevuus Maan ratatasoon nähden.

Näin siis teoriassa, sillä valon taipuminen ilmakehässä siivittää auringon säteet yömyöhällä aina Kemiin asti. Kemissäkin parhaimmillaan näyttää aivan kuin auringon keski­piste pysyisi ainakin yhtenä päivänä vuodessa horisontin yläpuolella koko vuorokauden.

Polaaripäivää kannattaa ihmetellä ainakin keskiviikkoiltapäivään asti. Siitä eteenpäin Utsjoen sääennuste povaa pilvistä ainakin maanantaihin asti. Vaikka ei Utsjoella ihan pimeää ole pilviselläkään säällä – heinäkuun loppuun asti.

Lue seuraavaksi