1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkki

Erdoğan ja Trump ylistivät maiden välisiä suhteita

Turkin ja Yhdysvaltain presidentit vannoivat ystävyyttä tapaamisessaan Washingtonissa, vaikka pinnan alla kuohuu. Erdoganin vierailua vastustavat mielenosoitukset muuttuivat väkivaltaisiksi.

Turkki
Vasemmalla mies katsoo kun mies oikealla ojentaa kättään
Turkin (vas.) ja Yhdysvaltain presidentit tapasivat Valkoisessa talossa 16. toukokuuta 2017.EPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL

Turkin presidentti Reccep Tayyip Erdoğan ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hymyilivät ja kättelivät vannoen taistelevansa yhdessä kaikkia terrorijärjestöjä vastaan. Maat sanovat yrittävänsä rakentaa siltoja, vaikka Yhdysvallat on aseistanut kurdijoukkoja eikä ole luovuttanut saarnaaja Fethullah Güleniä Turkkiin.

Turkki on syyttänyt Güleniä viime heinäkuun vallankaappausyrityksestä. Erdoğan totesi myös tehneensä selväksi, että odottaa Yhdysvaltojen luovuttavan Gülenin Turkkiin.

Yhdysvaltain viimeviikkoinen päätös toimittaa raskaampaa aseistusta Syyrian kurdijoukoille on saanut tuiman vastaanoton Erdoğanilta. Turkki pitää kurdijoukkoja terroristeina.

Erdoğan teki jälleen tiettäväksi, että hän ei hyväksy syyrialaisen kurdijärjestön YPG:n johtamaa aluetta Syyriassa.

Erdoğanin vierailua vastustettiin mielenosoituksessa

Armenialaisia edustava järjestö järjesti Washingtonissa mielenosoituksen Erdoğanin vierailua vastaan. Mielenosoitus muuttui väkivaltaiseksi ja ainakin yhdkesän ihmistä joutui sairaalaan, kertovat amerikkalaiset viestimet.

Armenialaisjärjestön mukaan mielenilmaus oli meneillään Turkin Yhdysvaltain suurlähettilään asunnon lähellä, kun joukko miehiä hyökkäsi mielenosoittajien kimppuun.

Mielenosoituksessa nostettiin esiin huoli Turkin ihmisoikeustilanteesta ja sananvapaudesta sekä arvosteltiin tapaa, jolla Erdoğan kohteleen Turkin kurdeja.

Lähteet: STT, AFP, REUTERS

Lue seuraavaksi