1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Japanin keisarillinen perhe

Japaniin tulossa keisarilliset häät – prinsessa Makon suhde entiseen koulukaveriin julkistettiin

25-vuotias prinsessa Mako on ensimmäinen keisari Akihiton neljästä lapsenlapsesta, joka menee naimisiin.

Japanin keisarillinen perhe
Prinsessa Mako vaalenruskeassa takissa ja tummanruskeassa hatussa Tokion lentokentällä vanhempiensa ja sisarensa kanssa.
Prinsessa Mako (toinen oikealta) sisarensa, prinsessa Kakon ja vanhempiensa, prinssi ja prinsessa Akishinon kanssa Tokiossa. Kimimasa Myama / EPA

Japanin keisarihuone on vahvistanut tiedon siitä, että 25-vuotias prinsessa Mako valmistelee avioutumista niin ikään 25-vuotiaan entisen opiskelutoverinsa Kei Komuron kanssa. Ilmoitusta pariskunnan kihlautumisesta odotetaan lähiaikoina.

Tieto suhteesta julkistettiin ensin Japanin NHK tv-kanavalla. Makon vanhempien prinssi Akishinon ja prinsessa Kikon kerrotaan antaneensa siunauksensa liitolle.

Häiden ajankohtaa ei ole kerrottu. Japanin keisarihuoneen jäsenten häät ovat tarkkaan protokollan määräämiä ja valmistelujen odotetaan vievän aikaa.

Tuleva sulhanen hiihtää, soittaa viulua ja kokkaa

Prinsessa Mako ja Kei Komuro tutustuivat ollessaan molemmat opiskelijoita Tokion Kansainvälisessä kristillisessä yliopistossa. Ensitapaamisen kerrotaan olleen tokiolaisessa ravintolassa viisi vuotta sitten.

Prinsessa Makon valittu antoi keskiviikkona lyhyen haastattelun Japanin medialle. Kei Komuri kertoi työskentevänsä laillisena neuvonantajana lakiyhtiössä.

– Kerron aikanaan suhteestamme mielelläni enemmän, Komuro sanoi.

Komurosta tiedetään ainakin se, että hän harrastaa hiihtämistä ja on kampanjoinut turismin puolesta.

Mako menettää avioliiton myötä virallisen asemansa

83-vuotiaalla Keisari Akihitolla on neljä lastenlasta. Makon sisar prinsessa Kako on 22, ja veli prinssi Hisahito 10-vuotias. Lisäksi kruununprinssi Naruhitolla on yksi lapsi, 15-vuotias prinsessa Toshi.

Keisarin odotetaan luopuvan asemastaan ensi vuonna kruununprinssi Naruhito hyväksi. Seuraavana perismysjärjestyksessä on Makon isä, prinssi Akishino.

Japanin lain mukaan keisarihuoneen naispuoliset jäsenet menettävät virallisen asemansa mennessään naimisiin aatelittoman kanssa. Tähän on Japanissa vaadittu myös muutosta

Edelliset keisarilliset häät olivat vuonna 2014, kun Akihiton serkun tytär, prinsessa Noriko meni naimisiin.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi