1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Trumpin ja FBI-johtaja Comeyn värikäs suhde – näin kohu syntyi

Presidentti Donald Trumpia koskeva uusin kohu syntyi, kun kerrottiin, että hän oli vaatinut ylintä poliisijohtajaa lopettamaan erotettua neuvonantajaa Michael Flynniä koskevan tutkinnan.

Donald Trump
Donald Trump ja James Comey
Alexander Shcherbak / ITAR-Tass ja Shawn Thew / EPA

Donald Trump vaati helmikuussa FBI:n johtajaa lopettamaan tutkinnan, joka koski liian läheisistä Venäjä-yhteyksistä epäiltyä turvallisuusneuvonantajaa Michael Flynniä, kertoivat amerikkalaiset tiedotusvälineet tiistaina.

Flynn oli eronnut virastaan Trumpin toiveesta päivää ennen Trumpin ja Comeyn helmikuista tapaamista. Comey puolestaan joutui jättämään virkansa, kun Trump erotti hänen toukokuun 9. päivänä.

Uutistoimisto AP listasi kohun tärkeimmät päivämäärät:

4. syyskuuta 2013

Presidentti Barack Obama nimittää James Comey liittovaltion poliisin johtoon.

5. heinäkuuta 2016

Comey kertoo lehdistötilaisuudessa, että "kukaan järkevä syyttäjä" ei nostaisi juttua demokraattien presidenttiehdokasta Hillary Clintonia vastaan tämän ulkoministeriaikaisten sähköpostikäytäntöjen takia. Comey kuitenkin moittii Clintonia huolimattomuudesta.

Presidenttiehdokas Donald Trump arvostelee päätöstä voimakkaasti ja sanoo sitä esimerkiksi systeemin "viallisuudesta".

28. lokakuuta 2016

Comey kertoo muutamaa päivää ennen presidentinvaaleja kongressille kirjeessä, että FBI aloittaa uudelleen Clintonin sähköpostikäytäntöjen tutkinnan. Perusteluna on se, että Clintonin avustajan tietokoneesta oli saatu uutta todistusaineistoa. Oikeusministeriö varoittaa tutkinnasta ja mahdollisesta puuttumisesta vaalikampanjaan.

Trump kehuu Comeyn päätöstä ja FBI:ta.

6. marraskuuta 2016

Comey kertoo kongressille, että sähköpostien uudessa tarkastelussa ei löytynyt aihetta epäillä Clintonia rikoksesta.

Trump arvostelee Comeyta Clintonin suojelusta.

8. marraskuuta 2016

Trump voittaa presidentinvaalit.

12. marraskuuta 2016

Clinton syyttää Comeyta osallisuudesta vaalitappioonsa. Clintonin mukaan vaalikampanja oli voitokas siihen asti, kun Comey lähetti kirjeen kongressille 28. lokakuuta.

13. marraskuuta 2016

Trump sanoo tv-haastattelussa, että ei ole varma haluaako pitää Comeyn FBI:n johdossa.

6. tammikuuta 2017

Comey tapaa yhdessä muiden tiedusteluviranomaisten kanssa Trumpin ja kertoo tälle epäilynsä, että Venäjä sekaantui Yhdysvaltain presidentinvaaleihin Trumpin hyväksi. Trump sanoo uutistoimisto AP:lle "oppineensa paljon" tapaamisesta, mutta ei ota kantaa siihen, onko hän yhtä mieltä tiedusteluviranomaisten johtopäätösten kanssa.

20. maaliskuuta 2017

Comey kertoo kongressille, että FBI oli tutkinut Trumpin kampanjaväen mahdollisia yhteyksiä Venäjään viime vuoden heinäkuusta asti. Heinäkuussa hän oli kertonut myös Clintonia koskevasta tutkinnasta. Comey ei ollut aiemmin myöntänyt, että tutkimukset olivat meneillään samaan aikaan.

Comey todistaa 20. maaliskuuta myös, että FBI:llä ei ole mitään vahvistusta Trumpin väitteelle, että presidentti Obama olisi salakuunnellut Trumpia vaalikampanjan aikana. Trump oli esittänyt väitteen Twitterissä.

2. toukokuutta 2017

Clinton syyttää Comeyta uudelleen vaalitappiostaan.

3. toukokuuta 2017

Comey vakuuttaa senaatin kuulemisessa, että hän oli johdonmukaisesti käsitellyt Trumpia ja Clintonia koskevia tutkimuksia erillään toisistaan. Hän kiisti jyrkästi vaikuttaneensa vaalitulokseen.

9. toukokuuta 2017

Trump erottaa yllättäen Comeyn FBI:n johtajan tehtävästä.

15.-16. toukokuuta 2017

Valkoinen talo puolustaa periaatteessa Trumpin oikeutta kertoa Venäjän ulkoministerille tiedustelutietoja Isisin toiminnasta Syyriasta.

16. toukokuuta 2017

Amerikkalaismedia kertoo helmikuussa tehdystä Comeyn muistiosta, jonka mukaan Turmp olisi toivonut FBI:n lopettavan tutkinnan, joka koski turvallisuusneuvontaja Michael Flynniä ja tämän Venäjä-yhteyksiä.

Lähteet: AP, Yle

Lue seuraavaksi