yle.fi-etusivu

7-vuotiasta Puttea ei koskaan kutsuttu synttäreille – nyt hän kutsuu juhliinsa kaikki kaupungin yksinäiset lapset

Putte jäi aina ilman kutsua kaverisynttäreille. Nyt hän viettää omia 7-vuotisjuhliaan jättisynttäreinä, joille on kutsuttu seudun kaikki ne lapset, jotka eivät ole koskaan ennen saaneet ole päässeet synttäreille.

syntymäpäivät
Sofia ja Putte Lempiäinen
Patrik eli tuttavallisemmin Putte tykkää pelata kännykällä. Jarkko Heikkinen / Yle

Tammikuisena perjantaina Pepen lähtiessä kaverisynttäreille, jäi kaksoisveli Patrik eli tuttavallisemmin Putte jälleen kerran itkemään.

Puten suru siitä, miten jäi aina ilman synttärikutsuja, sai hänen äitinsä Sofia Lempiäisen toimimaan ja kirjoittamaan Facebookiin viestin 6-vuotiaan poikansa puolesta:

... kotona asustaa kaksosveli sekä isosisko, 3 koiraa, isä ja äiti. Isoveli on jo muuttanut omaan kotiin. Sisaruksille on jo alkanut kerääntymään kaveripiiriä ja tullut paljon synttärikutsuja, mutta mä en ole päässyt kertaakaan. 

Putte on iloinen, Kätyrit-hahmoista pitävä poika, mutta lievä autismi on hankaloittanut kavereiden saamista. Siinä missä minuutin vanhemman Pepen on ollut helppo saada kavereita, on Putte ollut vetäytyvämpi.

Sofia Lempiäisellä oli jo aikaisemmin hyviä kokemuksia Facebookin käytöstä. Kun sosiaalisen median kautta kerran voi löytää karanneen koiran, niin miksei myös pojalle kavereita. Silti kirjoittaminen jännitti.

– Jännitti, kun monesti tulee negatiivista palautetta. Kuitenkin koin, että se riski on pakko ottaa, Sofia toteaa.

– Kyllä se sydäntä särkee suunnattomasti nähdä kerta toisensa jälkeen, kun toinen jää kotiin kysymään, että "miksi minä en pääse" ja itkee sydäntä särkevästi. Kyllä se sattuu, Sofia muistelee.

Patrik Lempiäinen
Patrik "Putte" LempiäinenJarkko Heikkinen / Yle

"Mullekin tuli surullinen olo, kun Putte oli surullinen"

Puten yksinäisyys kosketti koko perhettä.

– Mullekin tuli surullinen olo, kun Putte ei päässyt synttäreille, Pepe-veli kertoo.

– Mä olin surullinen ja äiti ei ollut iloinen, kun mä olin surullinen, Putte toteaa.

Sosiaalinen media näytti voimansa, sillä Putte on päässyt monille synttäreille. Puten kevään kalenterinkin onkin täyttänyt lukuisat juhlat.

– Putte on tuntenut olevansa hyvin tärkeä, kun on saanut sonnustautua kaverisynttäreille ja käydä ostamassa lahjoja. Kaikki tämä on ollut jännittävä momentti, jonka yleensä muut sisarukset ovat päässeet kokemaan eikä Putte, Sofia kertoo.

Mä olin surullinen ja äiti ei ollut iloinen, kun mä olin surullinen.

Putte Lempiäinen

Facebook-päivityksen ansiosta Putte on saanut myös leikkikavereita. Sofiaan ja isä-Tobiakseen otti yhteyttä moni vanhempi kertoen lapsensa kärsivän yksinäisyydestä.

– Tosi moni vanhempi ihan vaan täältä Vaasan alueelta. Monilla oli erikoislapsia ja kyllähän sen tavallaan ymmärtää, että saattaa vierastaa, kun kutsuu synttäreille, joko vanhempi tai lapsi. Kyllä se tuntuu olevan suuri juttu, että paljon meitä on, Sofia kertoo.

Suuret kaverisynttärit

Tänä viikonloppuna Vaasan Merikaarrossa järjestetään syntymäpäiväjuhlat. Puten molemmat vanhemmat ovat ottaneet viikon vapaata järjestelyitä varten

Äidin panostaessa leipomiseen ja koristeluun jää isän vastuulle siivous. Työtä riittää, sillä syntymäpäivistä on tulossa suuret.

Puten ja Pepen synttäreille on kutsuttu kaikki Vaasan alueella olevat lapset, jotka ovat aiemmin jääneet ilman syntymäpäiväkutsuja. Vanhemmat uskovat, että pojat ymmärtävät vasta juhlapaikalla, kuinka isoista juhlista on kyse.

Juhlapaikalla varaudutaan ainakin sadan lapsen keskitsemiseen.

– Useita kymmeniä on ilmoittautunut, mutta sellainen epäilys on, että sinne tulee myös niitä, jotka eivät ennakkoon ilmoita mitään. He ovat erittäin tervetulleita myöskin, Sofia kertoo.