Kiina sijoitti raketinheittimiä "vihamielisiä sukeltajia" vastaan kiistellyllä merialueella

Kiina kertoo sijoittaneensa raketinheittimiä kiistellyn Etelä-Kiinan meren saarille muiden vastustuksesta huolimatta, uutisoi uutistoimisto Reuters.

Ulkomaat
Spratlysaaret Etelä-Kiinan merellä
Spratlysaaret Etelä-Kiinan merellä.Ritchie B. Tongo / EPA

Kiina on asentanut kiistellyille Spratlysaarille Etelä-Kiinan merellä kiinalaisen Norincon valmistamia raketinheittimiä, kertoo Kiinan valtion pyörittämä Defence Times -lehti uutistoimisto Reutersin mukaan.

55-millinen CS/AR-1 -raketinheitin on kehitetty merisodankäynnin tarpeisiin ja sitä voidaan käyttää esimerkiksi aluksen puolustustehtävissä. Defence Timesin mukaan järjestelmä kykenee etsimään ja tunnistamaan erityisesti vihollissukeltajat sekä hyökkäämään niitä vastaan raketein.

Tarkkaa ajankohtaa asejärjestelmän asentamisesta ei ole tiedossa, mutta sen kerrotaan olevan vastaus vuoden 2014 tapahtumiin. Tuolloin paljastui, että vietnamilaiset sukeltajat olivat asentaneet valtavan määrän verkkoja alueen vesille.

Taloudellisesti erittäin merkittävä kulkureitti

Muun muassa Yhdysvallat on arvostellut alueen aseistamista. Sen mukaan kauppamerenkululle tulee taata vapaa pääsy alueen läpi. Reutersin mukaan maailmankauppaa tehdään Etelä-Kiinan meren kautta arviolta viiden triljoonan dollarin eli noin 4,6 triljoonan euron arvosta vuosittain.

Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Myös Yhdysvaltain sotajoukkoja on partioinut alueella, mikä puolestaan on suututtanut Kiinaa.

Kiina kertoo, että se varustaa aluetta sotilaallisesti vain tarpeen mukaan, rajoitetusti. Maa perustelee toimintaansa silllä, että se voi tehdä alueellaan mitä haluaa.

Saariryhmien omistus on kuitenkin kaikkea muuta kuin selvä. Aluevaatimuksia ovat esittäneet myös Vietnam, Malesia, Brunei, Filippiinit sekä Taiwan.

Reuters