1. yle.fi
  2. Uutiset

Norsunjalkarahi, seepranpää ja aavikkokettu – Tullin takavarikoima kokoelma esillä Korkeasaaressa

Korkeasaaren näyttely esittelee Tullin takavarikoimia uhanalaisia eläin- ja kasvilajeja. Eläintarhan nykyinen asukki aavikkokettu on pelastettu salakuljettajalta.

uhanalaiset lajit
Aavikkokettu
Korkeasaaressa asustaa Tullin keväällä 2014 takavarikoima aavikkokettu.Mari Lehmonen, Korkeasaari

Ilvesturkki, seepranpäätrofee, norsunjalasta valmistettu jakkara. Julkkisten suosima laihdutuskikka eli uhanalaisesta Hoodia gordonii -kasvista valmistetut hoodiatikkarit.

Muun muassa nämä ovat näytillä Tullin takavarikoimia uhanalaisia eläin- ja kasvilajeja esittelevässä näyttelyssä Korkeasaaressa.

Tullimuseo ja Tullikoulu ovat vuosien varrella takavarikoineet CITES-sopimuksen nojalla tavaroita, joihin on käytetty eläimen tai kasvin osia.

Seepranpäätrofee, Tullin takavarikoimien esineiden näyttely Korkeasaaressa
Vuonna 2003 Helsingin Länsisatamassa kauttakulkukontista takavarikoitiin metsästysmuistoksi tehty seepran pää.

Korkeasaaren hämärätaloon, näyttelyn naapuriin, on kotiutunut myös Tullin takavarikoima aavikkokettu.

Keväällä 2014 Suomeen tuotiin kaksi aavikkokettua. Laji elää luonnonvaraisena Pohjois-Afrikassa, mutta sitä saa viedä Sudanista vain CITES-sopimuksen mukaisella vientiluvalla. Aavikkoketuilla ei myöskään ollut Riistakeskuksen myöntämää tuontilupaa, joten Tulli takavarikoi ketut ja henkilö tuomittiin salakuljetuksesta.

Tällä hetkellä toinen aavikkoketuista on Virossa ja toinen Korkeasaaren eläintarhan suojeluohjelmassa. Korkeasaaressa majoittuu myös nelivarvassiili, joka takavarikoitiin, koska sitä oli pidetty lemmikkinä.

Vieraslajien tuontiyrityksiä ei ole paljastunut

Uhanalaisten ja rajoitettujen eläinlajien kauppa on ollut kansainvälisesti kasvussa. YK:n uhanalaisia lajeja koskevan kansainvälisen sopimuksen lisäksi Tullia työllistää uusi vieraslajilainsäädäntö, joka on lisännyt valvottavia lajeja.

Lainsäädännön mukaan vieraslajisten eläin- ja kasvilajien maahantuonti, kauppa ja kasvattaminen on kielletty, vaikka ne eivät olisikaan uhanalaisia. Toistaiseksi Suomessa ei ole paljastunut vieraslajien tuontiyrityksiä.

Korkeasaaren hämärätalossa on Tullin takavarikoimia uhanalaisia eläin- ja kasvilajeja esittelevä näyttely.
Korkeasaaren hämärätalossa on Tullin takavarikoimia uhanalaisia eläin- ja kasvilajeja esittelevä näyttely.Tulli
Lue seuraavaksi